Ολοκληρώθηκε το συμφωνικό έργο “Η Μάχη της Περαχώρας”!

poster-peraxora
Ο συνθέτης και αρχιμουσικός της Παλαιάς Φιλαρμονικής Κερκύρας Σπύρος Προσωπάρης, ολοκλήρωσε και παρέδωσε στη Φιλαρμονική Λουτρακίου το πρωτότυπο Συμφωνικό Έργο “Η Μάχη της Περαχώρας” σε ποίηση και κείμενα του δασκάλου και ερευνητή Νικολάου Γεωργίου!
 
Το έργο αποτελείται από συνολικά 18 μουσικά κομμάτια και αφηγηματικά μέρη.
 
Η μουσική σύνθεση προορίζεται για Συμφωνική Μπάντα, Κοντραμπάσο, Πιάνο, Μέτζο Σοπράνο, Βαρύτονο και Μικτή Τετράφωνη Χορωδία με τη συμμετοχή αφηγητή.
 
Η συνολική του διάρκεια είναι 75 λεπτά.
 
Η μουσική υπηρετεί το στίχο με σαφήνεια, εμπλουτισμένη με παραδοσιακά μουσικά στοιχεία που εναλλάσσονται με συμφωνικά μέρη, επικές μελωδίες και πένθιμα αποσπάσματα στη ροή του έργου. 
 
Η Φιλαρμονική Λουτρακίου επιθυμεί να συγχαρεί το Σπύρο Προσωπάρη για την εξαιρετική του μουσική σύνθεση που αποδίδει γλαφυρά τα πρωτότυπα κείμενα και ποιήματα του Νικόλαου Γεωργίου. Τον ευχαριστούμε θερμά για τη σπουδαία συμβολή του στην ανάδειξη της τοπικής μας ιστορίας! 
 
 

* Η Μάχη της Περαχώρας στις 26 και 27 Σεπτεμβρίου του 1822 αποτελεί μια από τις πιο ένδοξες σελίδες της μακραίωνης τοπικής ιστορίας της Περαχώρας και της ευρύτερης περιοχής της. Οι Περαχωρίτες/Δερβενοχωρίτες και οι λοιπές ελληνικές δυνάμεις με επικεφαλής τον Νικηταρά (Νικήτας Σταματελόπουλος) και την παρουσία σπουδαίων οπλαρχηγών της Επανάστασης (Δημήτριος Υψηλάντης, Γρηγόριος Δικαίος – Παπαφλέσσας, Οδυσσέας, Ανδρούτσος, Γιωργάκης Χελιώτης Λύκος, Αναστασόπουλος, Αντώνης Κολοκοτρώνης, Παναγιώτης Κεφάλας κ.ά.), αντιμετώπισαν με επιτυχία στη χερσόνησο της Περαχώρας τους Οθωμανούς του Δράμαλη, που εγκλωβισμένοι στην Κόρινθο μετά την ήττα τους στα Δερβενάκια, προσπάθησαν να καταλάβουν την Περαχώρα και στη συνέχεια να διαφύγουν μέσω των Μεγάλων Δερβενίων των Γερανείων, στη Ρούμελη. Οι σφοδρές επιθέσεις των Οθωμανών κατά της Περαχώρας αποκρούστηκαν και μετά από διήμερες συγκρούσεις οι Τούρκοι επέστρεψαν άπρακτοι στην Κόρινθο. Στη Μάχη της Περαχώρας, στην επιτυχή έκβασή της και στην πολυσήμαντη αξία της αναφέρονται σε επιστολές και στα απομνημονεύματά τους πολλοί από τους διακεκριμένους Αγωνιστές της Ελληνικής Επανάστασης, όπως ο Επίσκοπος Παλαιών Πατρών Γερμανός, ο Πρίγκιπας Δημήτριος Υψηλάντης, ο Νικηταράς, ο Ιωάννης Θ. Κολοκοτρώνης (Γενναίος), ο Υπασπιστής του Θ. Κολοκοτρώνη Φωτάκος Χρυσανθόπουλος, ο Γραμματικός του Γέρου του Μοριά Μιχαήλ Οικονόμου και ο Νικόλαος Σπηλιάδης, γεγονός που αναδεικνύει την σπουδαία προσφορά της τόσο για τη ματαίωση των μεγαλεπήβολων οθωμανικών στρατηγικών σχεδίων περί καταστολής του ένοπλου Αγώνα των Ελλήνων για Ελευθερία στην έναρξή του, όσο και στην όλη επιτυχία των ιερών σκοπών της Εθνεγερσίας του 1821.

Article by Pelopidas