“Παναγία η Γιάτρισσα” από το Σπύρο Προσωπάρη!

FB_IMG_1589273081033-new

Ο διαπρεπής Κερκυραίος αρχιμουσικός Σπύρος Προσωπάρης συνέθεσε το θρησκευτικό εμβατήριο “Παναγία η Γιάτρισσα“, έργο το οποίο παραχώρησε στη Φιλαρμονική Λουτρακίου ενθυμούμενος ότι η πόλη μας συνδέεται άμεσα με τη θαυματουργή εικόνα της Παναγίας.

Η Φιλαρμονική Λουτρακίου και ο αρχιμουσικός της Πελοπίδας Μαυρόπουλος επιθυμούν να ευχαριστήσουν θερμά το Σπύρο Προσωπάρη για την ευγενική του χειρονομία!

Το μουσικό έργο θα αποτελεί από εδώ και στο εξής τη βασική μάρτσια κατά τη λιτάνευση της θαυματουργής εικόνας της Παναγίας Γιάτρισσας την 7η Σεπτεμβρίου, παραμονή της Γενεθλίου εορτής της.

Δείτε εδώ το σημείωμα του συνθέτη:

”ΠΑΝΑΓΙΑ Η ΓΙΑΤΡΙΣΣΑ”

Θρησκευτικό εμβατήριο για μπάντα Σπύρου Προσωπάρη

Κέρκυρα, Νιά εβδομάδα 2020.

Η μουσική σύνθεση του θρησκευτικού εμβατηρίου λιτανείας ”ΠΑΝΑΓΙΑ Η ΓΙΑΤΡΙΣΣΑ” ξεκίνησε και ολοκληρώθηκε μέσα στην εβδομάδα της Διακαινησίμου (Νιά ή νέα εβδομάδα) του 2020. Πρόκειται ουσιαστικά για μια θερμή παράκληση στη Μητέρα όλων μας Παναγία, ώστε να ενεργήσει για την κατάπαυση της πανδημίας.

Το έργο έχει δύο χαρακτήρες, τον θριαμβευτικό όπου δηλώνει τη δύναμη του Θεού και της Παναγίας και τον μελωδικό-ικετευτικό όπου υπογραμμίζεται η θερμή παράκληση του λαού προς την Θεοτόκο. Εδώ, ο όρος ”Γιάτρισσα” ως ένα από τα πάμπολλα προσωνύμια της Παναγίας αποκτά προφανώς ιερή σημασία.

Σπύρος Προσωπάρης

Βιογραφικό Σημείωμα

Ο Σπύρος Προσωπάρης γεννήθηκε στην Κέρκυρα το 1979. Με σπουδές διεύθυνσης ορχήστρας με τους Arjan Tien και Λουκά Καρυτινό, κρουστών  με το Δημήτρη Μαρινάκη, ανωτέρων θεωρητικών με τους Τάσο Καζιάνη και  Γιάννη Καστρινό  και σύνθεσης με το Μιχάλη Τραυλό στα ωδεία «Κερκύρας», «Αθηνών», «Ελληνικό», «Νίκος Σκαλκώτας» και στην Ακαδημία τεχνών «Fontys» στην Ολλανδία είναι  Διευθυντής Σχολών και Αρχιμουσικός της Μπάντας της Φιλαρμονικής Εταιρείας Κερκύρας (1840) , του αρχαιότερου μουσικοεκπαιδευτικού οργανισμού της Ελλάδας , από το 2010.

Τα πρώτα βήματα στη μουσική έκανε στη Φιλαρμονική «Καποδίστριας» και το Μουσικό Σχολείο της πατρίδας του. Ως κρουστός υπήρξε μέλος της Μουσικής του Πολεμικού Ναυτικού , συνεργάτης της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών και άλλων ορχηστρών και συνόλων. Το 2000 οργάνωσε και διεύθυνε τη Φιλαρμονική Δήμου Πειραιά για 8 χρόνια. Ως μουσικός και αρχιμουσικός έχει εμφανιστεί σε αρκετές πόλεις της Ελλάδας, στην Κύπρο, στην Ολλανδία, στην Πολωνία και στη Σερβία.

Η συνθετική του δραστηριότητα  περιλαμβάνει 132 πρωτότυπα έργα, ενώ έχει επιμεληθεί την ενορχήστρωση και μεταγραφή 870 έργων, τα περισσότερα για μπάντα. Συνθέσεις και μεταγραφές του έχουν διακριθεί και παρουσιαστεί σε όλη τη χώρα και στο εξωτερικό (ΗΠΑ, Καναδάς, Ρωσία, Ισπανία, Πορτογαλία, Ιταλία, Ελβετία, Γερμανία, Γαλλία, Ολλανδία, Βέλγιο, Τσεχία, Πολωνία, Βουλγαρία, Σερβία, Τουρκία και Ν. Κορέα), ενώ προβάλλονται συχνά από ραδιοφωνικά, τηλεοπτικά και διαδικτυακά μέσα.

Έχει διδάξει κατά καιρούς σε φιλαρμονικές, ωδεία και κρατικούς φορείς  σε κύκλους σεμιναρίων σχετικών με τη  διεύθυνση και ενορχήστρωση, ενώ τη σεζόν 2019-2020 οι εκδόσεις ‘’MOLENAAR EDITION’’ συμπεριέλαβαν  έργο του στους καταλόγους που αφορούν στην πρωτότυπη μουσική για μπάντα.

Ανήκει στα ιδρυτικά μέλη του ελληνικού Συλλόγου Αρχιμουσικών στον οποίο διατέλεσε μέλος και αντιπρόεδρος του Δ.Σ. για 9 έτη. Για την έως τώρα προσφορά του έχει τιμηθεί από πολιτιστικούς και πνευματικούς φορείς της Ελλάδας.  

Τον Ιανουάριο του 2020 κυκλοφόρησε ψηφιακός δίσκος (CD) με έργα του για ορχήστρα πνευστών από την εταιρεία ”Subways Music”, ερμηνευμένα από τη μπάντα της Φιλαρμονικής Εταιρείας Κερκύρας υπό τη μουσική του διεύθυνση.

Article by Pelopidas