Καραπάνος Στάθης

musician-8

Ο Στάθης Παπαλήλιος – Καραπάνος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1996 και ξεκίνησε μαθήματα φλάουτου με την Μυρτώ Τσακίρη στο Ωδείο Αθηνών. Το 2009 έγινε δεκτός στην Εθνική Σχολή Μουσικής της Σόφιας από όπου και απεφοίτησε το 2013 μελετώντας με τον καθηγητή Georgi Spassov, ενώ διετέλεσε μέλος της Ορχήστρας Νέων της Εθνικής Σχολής Μουσικής στο φλάουτο και στο piccolo. Από το 2013 συνεχίζει τις σπουδές του στο Μουσικό Πανεπιστήμιο στην Καρλσρούη της Γερμανίας με την Renate Greiss–Armin και τον Mathias Allin. Έχει εμπλουτίσει περαιτέρω τις μουσικές του γνώσεις παρακολουθώντας σεμινάρια με διεθνούς κύρους φλαουτίστες, όπως οι Peter Lukas Graf, Andrea Lieberknecht, Andras Adorjan, Robert Winn, Pirmin Grehl, Thomas Jensen, Grigorii Mordashov, Anette Maiburg.

Έχει κερδίσει βραβεία σε διεθνείς διαγωνισμούς φλάουτου και μουσικής δωματίου, όπως το 1ο Βραβείο στο διεθνή διαγωνισμό “Hopes, Talents, Masters”, το 1ο Βραβείο στο διεθνή διαγωνισμό “Petar Konjovic”, το 1ο Βραβείο στο διεθνή διαγωνισμό “Urs Rüttimann” και το 2o Βραβείο στο διεθνή διαγωνισμό “Friedrich Kuhlau”.

Ως σολίστ έχει εμφανιστεί με τα εξής σύνολα: Classic FM Radio Orchestra (2012) παίζοντας τη “Fantasie Brilliante on themes of Bizet’s Carmen” του F. Borne, στη Sala Bulgaria της Εθνικής Σχολής της Σόφιας (2012) με την Sinfonietta Orchestra παίζοντας το “Concerto” του J. Ibert, και με την Καμεράτα Junior Orchestra (2014) παίζοντας το “Dance of the blessed spirits” του Ch. W. Gluck στο Ωδείο Αθηνών. Το 2015 μαζί με τον πιανίστα Τριαντάφυλλο Λιώτη έδωσε δύο ρεσιτάλ στο “Santorini Arts Factory” στην Βλυχάδα της Σαντορίνης, και το 2015 έπαιξε το “Brandenburg Concerto N. 5” του J. S. Bach μαζί με τον Jewgenii Schuk, την Olga Zheltikova και την ορχήστρα Ensemble Zeitlose Musik στην Καρλσρούη και στο Freiburg τις Γερμανίας. Τον Φεβρουάριο του 2016 συνέπραξε με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών ως σολίστ στο κονσέρτο του S. Mercadante – συναυλία που έλαβε χώρα στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Article by Olivia