Η Μάχη της Περαχώρας στην Πλατεία Ταξιαρχών!

Screenshot 2023-09-13 at 10.35.33 PM

Το εμβληματικό συμφωνικό έργο «Η Μάχης της Περαχώρας» θα παρουσιαστεί ξανά στην Πλατεία Ταξιαρχών στην Περαχώρα από τη Φιλαρμονική Ορχήστρα Λουτρακίου, τους σολίστες της Εθνικής Λυρικής Σκηνής Διονύση Σούρμπη και Μαίρη Έλεν Νέζη, τη Χορωδία Choremus και τον Αλέξη Κωστάλα, ειδικά για τη φετινή επέτειο!

Συμμετέχει ο Πολιτιστικός Σύλλογος Περαχώρας

Η δημιουργία του έργου αποτέλεσε το 2021 μια σημαντική πρωτοβουλία που ανέλαβε να υλοποιήσει ο Δήμος Λουτρακίου Περαχώρας Αγίων Θεοδώρων για την ανάδειξη του πολύ σπουδαίου ιστορικού γεγονότος της Μάχης της Περαχώρας.

Τα πρωτότυπα κείμενα που δημιούργησε για το σκοπό αυτό ο συντοπίτης μας Νικόλαος Γεωργίου μελοποίησε ο Σπύρος Προσωπάρης παραδίδοντας μας ένα σπουδαίο έργο, παρακαταθήκη για την Περαχώρα και την ευρύτερη περιοχή.

Η συναυλία θα πραγματοποιηθεί στην Πλατεία Ταξιαρχών την Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου 2023 και ώρα 20.00 με ελεύθερη είσοδο.

Καλούμε όλους τους Περαχωρίτες να συμμετέχουν σε αυτή τη γιορτή της Περαχώρας!

Καλούμε επίσης τους δημότες αλλά και κατοίκους της ευρύτερης περιοχής που δεν κατάφεραν να παρευρεθούν εξαιτίας των περιορισμών που ίσχυαν από την πανδημία το 2021, να απολαύσουν μια μοναδική βραδιά αποτίοντας φόρο τιμής στους πρόγονούς μας.

Λίγα λόγια για το έργο…

Το έργο είναι εμπνευσμένο από τη Μάχη της Περαχώρας (26 και 27 Σεπτεμβρίου 1822) και τα γεγονότα που διαδραματίστηκαν την περίοδο εκείνη, καθώς αποτελεί μια από τις πιο ένδοξες σελίδες της μακραίωνης τοπικής ιστορίας αλλά και της ευρύτερης περιοχής της.  Σ’ αυτήν αναφέρονται σε επιστολές και στα απομνημονεύματά τους πολλοί από τους διακεκριμένους Αγωνιστές της Εθνεγερσίας του ’21, γεγονός που αναδεικνύει τη μεγάλη προσφορά της στον αγώνα των επαναστατημένων Ελλήνων για ελευθερία.

Το έργο αποτελείται από αφηγηματικά μέρη και συνολικά 18 μουσικά κομμάτια. Η μουσική σύνθεση προορίζεται για Συμφωνική Μπάντα, Κοντραμπάσο, Πιάνο, Μέτζο Σοπράνο, Βαρύτονο και Μικτή Τετράφωνη Χορωδία με τη συμμετοχή αφηγητή και είναι βασισμένο σε ποίηση Ελλήνων δημιουργών από τον 19ο αιώνα έως σήμερα και πρωτότυπα κείμενα και τραγούδια του δάσκαλου και ερευνητή, Νικόλαου Γεωργίου.

 

Συντελεστές:

Σολίστ:

Mezzo Soprano: Μαίρη Έλεν Νέζη

Βαρύτονος: Διονύσης Σούρμπης

Αφηγητής: Αλέξης Κωστάλας

Συμμετέχει η Χορωδία Εκπαιδευτικών Μουσικής Αττικής Choremus και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Περαχώρας

Καλλιτεχνική Διεύθυνση: Φαίδρα Γιαννέλου

Πιάνο: Κατερίνα Λιάτα

Κοντραμπάσο: Δημήτρης Καμαριανάκης

Μουσική Διεύθυνση: Πελοπίδας Μαυρόπουλος

 

Διοργάνωση: Δήμος Λουτρακίου – Περαχώρας – Αγ. Θεοδώρων

Η εκδήλωση πραγματοποιείται με την υποστήριξη της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

   

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Article by Pelopidas