Μαυρομμάτης Ευστάθιος

musician-2

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1974 και είναι πτυχιούχος Μαθηματικός του Πανεπιστημίου Πατρών.

Έχει πάρει Δίπλωμα Σαξοφώνου με “ΑΡΙΣΤΑ ΠΑΜΨΗΦΕΙ ΚΑΙ ΠΡΩΤΟ ΒΡΑΒΕΙΟ” από το Ωδείο “Φ.Νάκας” της Αθήνας με τον Ε. Κιοσόγλου, τα Διπλώματα Σολίστα Σαξοφώνου LLCM (Performers’ Recital Diploma of Licentiate) και FLCM (Performers’ Diploma of Fellowship) από το London College of Music, τα πτυχία Αρμονίας, Aντίστιξης, Ενοργάνωσης Πνευστών Οργάνων και Φυγής με τον Ι. Ιωαννίδη και το Δίπλωμα Σύνθεσης με τον μαέστρο Ρ. Πυλαρινό, όλα με “Άριστα”. Επίσης έχει παρακολουθήσει προγράμματα τελειοποίησης στο σαξόφωνο με τους J. Y. Fourmeau στο Παρίσι, Cl. Delangle στο Gap (Γαλλία) και E. Rousseau στο Teramo (Ιταλία).
Είναι πρώτο σαξόφωνο της Φιλαρμονικής Ορχήστρας Πνευστών του Δήμου Αθηναίων, καθηγητής σαξοφώνου στα Ωδεία της Αθήνας “Φ.Νάκας” (2000-2014) και “Απολλώνιο” (από το 2012) και σε πολλά σεμινάρια και masterclass εντός και εκτός Ελλάδος, ενώ διατηρεί και μια τακτική συνεργασία με την ΚΟΑ.

Έχει πραγματοποιήσει πολλές εμφανίσεις με μουσικά σύνολα, συμφωνικές μπάντες και ορχήστρες στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Έχει παίξει στο 13ο Παγκόσμιο Συνέδριο για το Σαξόφωνο (WSCXIII) στη Minneapolis (ΗΠΑ), στο 1ο Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικής Pera της Κωνσταντινούπολης, στο 3ο Διεθνές Φεστιβάλ ΑΧΙΑ στη Νάξο και έχει δώσει ρεσιτάλ, με τη Χριστίνα Παντελή στο πιάνο, σε αξιόλογα μουσικά κέντρα όπως το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, το Great Hall του Ελληνικού Κέντρου του Λονδίνου, το Conservatoire Royal της Αμβέρσας, τη Σχολή Μουσικής στη L’Aquila (Ιταλία) κ.α.

Ως σολίστας έχει παίξει με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, την Κρατική Ορχήστρα Κύπρου, την Ορχήστρα των Χρωμάτων, την Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ, τη Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Αθηναίων, το Ελληνικό Συγκρότημα Σύγχρονης Μουσικής στην Κωνσταντινούπολη, τη Louisiana Sinfonietta στις ΗΠΑ, τη Συμφωνική Ορχήστρα της Costanta στη Ρουμανία, τη Φιλαρμονική Ορχήστρα Πνευστών του Δήμου Αθηναίων, τη Φιλαρμονική “ΜΑΝΤΖΑΡΟΣ” της Κέρκυρας, τη Μπάντα των Αλπίνων στο Τορίνο (Ιταλία), τη Thunder Bay Symphony Orchestra στον Καναδά, την Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της Βουλγαρικής Ραδιοφωνίας, τη Συμφωνική Ορχήστρα του Sochi (Ρωσία), την Ορχήστρα Εγχόρδων του Εθνικού Θεάτρου Όπερας και Μπαλέτου των Τιράνων (Αλβανία) κ.α.

Διακεκριμένοι Έλληνες και ξένοι συνθέτες έχουν γράψει γι’αυτόν και του έχουν αφιερώσει μουσικά έργα που παρουσιάζει σε πρώτες παγκόσμιες εκτελέσεις. Ανάμεσά τους, το “Pièce de Concert” για σαξόφωνο άλτο και ορχήστρα του Ν. Αστρινίδη με τη Συμφωνική Ορχήστρα “Dr. Ermil Nichifor” στο Romanian Athenaeum Concert Hall του Βουκουρεστίου, το “Concerto for Alto Saxophone and Orchestra” του Α. Καραστάθη με τη Thunder Bay Symphony Orchestra στο Hilldale Lutheran Church του Thunder Bay (Καναδάς), δύο έργα του E.Elper (Ισραήλ) “Suite for alto sax, cembalo and string orchestra” με τη Sochi Symphony Orchestra στο Sochi Hall of Organ and Chamber Music (Ρωσία) και το “Κοντσέρτο για Άλτο Σαξόφωνο, Πιάνο και Έγχορδα” με το Σύνολο Εγχόρδων “Ασονιέτα” στην Αίθουσα Φιλολογικού Συλλόγου “Παρνασσός”.

Το 2005, στο Baton Rouge (ΗΠΑ), ηχογράφησε ζωντανά με τη Louisiana Sinfonietta έργα για σαξόφωνο του Ντ. Κωνσταντινίδη μεταξύ αυτών και το “Concerto No 2 (Grecian Variations)” για σοπράνο σαξόφωνο και ορχήστρα εγχόρδων, με αφιέρωση. Το 2006 κυκλοφόρησε από την Εταιρία “ACROASIS” το πρώτο του CD “Music for Saxophone, Piano and Percussion by Greek Composers” με την πιανίστα Χρ. Παντελή σε συνθέσεις σύγχρονης μουσικής αφιερωμένες στους σολίστες. Το 2010, από την “LYRA CLASSICS” το δεύτερο CD “Three Greek Concertos for Soprano Saxophone and String Orchestra” (δύο αφιερωμένα στον ίδιο) ηχογραφημένο στη Σόφια, σε πρώτες παγκόσμιες εγγραφές, με την Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της Βουλγαρικής Ραδιοφωνίας που τιμήθηκε από την Ένωση Ελλήνων Θεατρικών και Μουσικών Κριτικών, στα πλαίσια των Βραβείων Μουσικής 2010, ως μία από τις τέσσερις υποψήφιες για τιμητική διάκριση δισκογραφικές παραγωγές ελληνικού ενδιαφέροντος. Το 2019 κυκλοφόρησε από τη “NAXOS” ένα τρίτο CD “Dancing with Centaurs-Stories for Saxophone” με έργα του Γ. Κοντογιώργου για σόλο σαξόφωνο, σαξόφωνο και πιάνο και σαξόφωνο-πιάνο-ορχήστρα εγχόρδων υπό την διεύθυνση του Μ.Λογιάδη. Για το σύνολο της δισκογραφικής του εργασίας έχει αποσπάσει εγκωμιαστικές κριτικές τόσο από έγκριτους μουσικοκριτικούς όσο και από διακεκριμένους διεθνείς σολίστες σαξοφώνου.

Ηχογραφημένες εκτελέσεις του συχνά αναμεταδίδονται από το ραδιόφωνο στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Έχει τιμηθεί με τον τίτλο του “Επίλεκτου Μέλους” του Μουσικού Σώματος της ιστορικής Φιλαρμονικής Εταιρίας “ΜΑΝΤΖΑΡΟΣ” της Κέρκυρας και με εκείνο του “Yamaha Artist” από τη Yamaha Music Europe.

Από το 2015 εκλέγεται Πρόεδρος του Συλλόγου Επαγγελματιών Μουσικών Σαξοφώνου Ελλάδος.

Article by Olivia