Μουρικής Σπύρος

musician-9

Ο Σπύρος Μουρίκης πήρε τα πρώτα μαθήματα κλαρινέτου στην Φ.Ε.Κ. με δάσκαλο τον Αντώνη Δαγκλή. Στη συνέχεια φοίτησε στο «Ωδείο Αθηνών» στην τάξη του Χαράλαμπου Φαραντάτου από όπου πήρε το δίπλωμά του με άριστα παμψηφεί, Α` Βραβείο και χρυσό μετάλλιο Ανδρέα και Ιφιγένειας Συγγρού.
Με υποτροφία του Ι.Κ.Υ. φοίτησε στο ‘‘Conservatoire National Superieur de Musique’’ του Παρισιού με καθηγητές τους Michel Arrignon και Maurice Bourgue όπου και αποφοίτησε με πρώτο βραβείο κλαρινέτου.
Έχει συμπράξει ως σολίστ με όλες τις Ελληνικές Ορχήστρες, καθώς επίσης την Ορχήστρα του Conservatoire του Παρισιού, το σύνολο πνευστών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την Συμφωνική Ορχήστρα του Όντενσε, τη Φιλαρμονική της Κοπεγχάγης, τη Συμφωνική Ορχήστρα του Άαρχους, τη Φιλαρμονική της Νοτιοδυτικής Γερμανίας, τη Συμφωνική Ορχήστρα της Φινλανδικής Ραδιοφωνίας και τη Συμφωνική Ορχήστρα της πόλης του Μεξικού.
Το 2000 πήρε μέρος στον διεθνή θεσμό ‘‘rising stars’’ δίνοντας ρεσιτάλ στις σημαντικότερες αίθουσες της Ευρώπης όπως: Het Concertgebouw του Άμστερνταμ, Symphony hall του Μπέρμιγχαμ, Konzerthaus της Βιέννης καθώς και στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.
Έχει συμμετάσχει σε διεθνή Φεστιβάλ όπως: Μουσικός Ιούλιος Αρχαίας Επιδαύρου, Φεστιβάλ μουσικής δωματίου Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, Φεστιβάλ του Τίβολι, Φεστιβάλ της Avignon, Φεστιβάλ μουσικής δωματίου armonie della sera (Ιταλία).


Στον διεθνή διαγωνισμό ‘‘Carl Nielsen’’ που πραγματοποιήθηκε στο Όντενσε της Δανίας το 1997, κέρδισε το Ά Βραβείο, καθώς επίσης το Βραβείο της Ορχήστρας και το Βραβείο του κοινού. Την ίδια χρονιά τιμήθηκε με το βραβείο της « Ένωσης Ελλήνων Μουσικοκριτικών».
Διετέλεσε σόλο κλαρινέτο της Εθνικής Συμφωνικής Ορχήστρας της ΕΡΤ και της Ορχήστρας των Χρωμάτων ενώ έχει συμπράξει ως σόλο κλαρινέτο με την Mahler Chamber Orchestra υπό τη διεύθυνση του Claudio Abbado και άλλων γνωστών αρχιμουσικών. Σήμερα κατέχει την ίδια θέση στην Κρατική Ορχήστρα Αθηνών και είναι μέλος του συνόλου πνευστών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Έχει σημαντική παρουσία και δισκογραφικά έχοντας ηχογραφήσει για την ΕΡΑ, για την Δανική Ραδιοφωνία και Τηλεόραση, καθώς επίσης και για τη Radio Vaticana.

Article by Olivia