60 Χρόνια Φιλαρμονική Λουτρακίου!

thumbnail

Το 2021 η Φιλαρμονική Λουτρακίου συμπληρώνει 60 χρόνια συνεχούς λειτουργίας (έτος ιδρύσεως: 1961).

Ένα πολιτιστικό θερμοκήπιο με πολυσήμαντη παρουσία εντός και εκτός των ορίων του Δήμου Λουτρακίου Περαχώρας Αγίων Θεοδώρων.

Ένας φορέας που στέγασε και στεγάζει τον υπέροχο κόσμο της μουσικής, την καλλιτεχνική δραστηριότητα, την ευγενική και δημιουργική απασχόληση των νέων, τον πολιτισμό.

Φέτος, με αφορμή τα 60 χρόνια λειτουργίας της Φιλαρμονικής, θα πραγματοποιηθούν διάφορες πολιτιστικές δράσεις και σημαντικές εκδηλώσεις με σκοπό το λαμπρό εορτασμό της επετείου!

Στη φωτογραφία η Φιλαρμονική σε μία από τις πρώτες εμφανίσεις της με αρχιμουσικό τον Κίμωνα Μαρκή.

Βιογραφικό Σημείωμα
Με μισό αιώνα και πλέον συνεχή παρουσία και μουσική δράση, η Φιλαρμονική Ορχήστρα Λουτρακίου αποτελεί ένα πολιτιστικό θερμοκήπιο του Δήμου Λουτρακίου Περαχώρας και με διακρινόμενη πολυσήμαντη καλλιτεχνική παρουσία εκτός των ορίων του. Από το 1961, έτος ιδρύσεως της, με διακεκριμένους καθηγητές (μέλη των μεγαλύτερων συμφωνικών ορχηστρών της χώρας) οι οποίοι διδάσκουν όλες τις ειδικότητες των πνευστών και κρουστών μουσικών οργάνων παράλληλα με τη διδασκαλία θεωρίας και σολφέζ, λειτουργεί ως μουσική σχολή, παρέχοντας έτσι μια ολοκληρωμένη και οργανωμένη κατά τις απαιτήσεις υψηλών προτύπων μουσική παιδεία σε ένα δυναμικό άνω των 200 μελών.

Η Φιλαρμονική με το πλούσιο ρεπερτόριο της που προέρχεται από όλα τα είδη μουσικής, καλύπτει τις πολιτιστικές εκδηλώσεις του Δήμου και λαμβάνει μέρος σε αντίστοιχες άλλων πόλεων της Ελλάδας, σε γνωστά φεστιβάλ (Αθηνών, Κερκύρας, Καλαμάτας, Λευκάδας, Άνδρου κ.τ.λ.) αλλά και στο εξωτερικό (Culture Center και Pickwick Theater, Σικάγο).

Με τη Φιλαρμονική Ορχήστρα Λουτρακίου εκτός της σύμπραξης σπουδαίων σολίστ της κλασικής μουσικής (Σπύρος Μουρίκης κ.α.) έχουν συμπράξει γνωστοί Έλληνες καλλιτέχνες όπως η Νίνα Λοτσάρη, η Φωτεινή Δάρρα, η Μελίνα Ασλανίδου, ο Γιάννης Κότσιρας, ο Δημήτρης Μπάσης, ο Χρήστος Θηβαίος και η Ελευθερία Αρβανιτάκη.

Το 2013 σε συνεργασία με την χορευτική ομάδα Danza Flamenca Grupo η Φιλαρμονική παρουσίασε σε ένα μουσικοχορευτικό υπερθέαμα την όπερα Carmen του Georges Bizet στο θέατρο Badminton.

To 2019 διοργάνωσε σε συνεργασία με το Σύλλογο Φίλων Μουσικής του Δήμου Λουτρακίου Περαχώρας Αγίων Θεοδώρων και το World Brass Association το διεθνές Φεστιβάλ Κλασικής Μουσικής “Opus 2019” συμπράττοντας με τους διεθνούς φήμης μουσικούς: Otto SauterFranz WagnermeyerDariusz Mikulski και Peter Korner.

Από τους πλέον στενούς συνεργάτες της Φιλαρμονικής ο Αλέξης Κωστάλας.

Τη Φιλαρμονική Ορχήστρα Λουτρακίου από το 2010 διευθύνει ο αρχιμουσικός Πελοπίδας Μαυρόπουλος.

Article by Pelopidas