poster-small
"
Χαιρετισμός Δημάρχου

Η Φιλαρμονική Λουτρακίου, με πλούσια εκπαιδευτική και καλλιτεχνική δράση, κατατάσσεται πλέον μεταξύ των σπουδαιότερων μουσικών συνόλων πανελλαδικά.
Το 2021 συμπληρώνει 60 χρόνια συνεχούς πολιτιστικής δημιουργίας από την επίσημη ίδρυση της, το Δεκέμβριο του 1961.
Σε συνεργασία με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο, τον αρχιμουσικό και το εκπαιδευτικό της προσωπικό, καταρτίσαμε ένα πλούσιο πρόγραμμα επετειακών εκδηλώσεων με σκοπό να αναδείξουμε την πολυποίκιλη δράση και προσφορά της στην τοπική κοινωνία αλλά και ευρύτερα.
Το 2021 η χώρα μας εορτάζει παράλληλα τα 200 χρόνια από την ελληνική επανάσταση. Οι εκδηλώσεις του μουσικού σώματος αφιερώνονται στην πλειονότητα τους σε αυτό το σκοπό. Αντλώντας έμπνευση από τον αγώνα των Ελλήνων και την τοπική ιστορία, αναθέσαμε στο σπουδαίο Κερκυραίο αρχιμουσικό και συνθέτη κ. Σπύρο Προσωπάρη τη δημιουργία ενός πρωτότυπου μουσικού έργου για την ένδοξη μάχη της Περαχώρας. Το έργο βασίζεται σε πρωτότυπα κείμενα του συντοπίτη, δασκάλου και ερευνητή κ. Νίκου Γεωργίου και θα παρουσιαστεί το Σεπτέμβριο από τη Φιλαρμονική, με συνοδεία 4φωνης χορωδίας, δύο σολίστ και αφηγητή.
Θέλω να συγχαρώ όλους τους εμπλεκόμενους για το σχεδιασμό και την υλοποίηση ενός αξιόλογου όπως θα διαπιστώσετε προγράμματος και να ευχηθώ να πραγματοποιηθεί με την παρουσία κοινού.

Γεώργιος Γκιώνης Δήμαρχος | Δήμου Λουτρακίου - Περαχώρας - Αγίων Θεοδώρων
"
Χαιρετισμός Αντιδημάρχου

Το 2021 θα αποτελέσει μια ιδιαίτερη χρονιά και για τον τομέα του πολιτισμού καθώς οι αρνητικές επιπτώσεις από την παγκόσμια υγειονομική κρίση που είναι σε εξέλιξη είναι μεγάλες. Η πανδημία αλλά και τα διαδοχικά lockdown έχουν λειτουργήσει ανασταλτικά στην πολιτιστική δημιουργία εξαιτίας της στέρησης των ζωντανών θεαμάτων αλλά και των υγειονομικών πρωτοκόλλων που προβλέπονται για τις βιντεοσκοπήσεις για τη διαδικτυακή αναμετάδοση παραστάσεων.
Ο Δήμος Λουτρακίου Περαχώρας υπερβαίνοντας τα εμπόδια που έθεσαν οι αυστηρές απαγορεύσεις της κυβέρνησης και σεβόμενος απόλυτα τα οριζόμενα από την πολιτεία, διατήρησε ζωντανή την επαφή του με το κοινό παρουσιάζοντας αρκετές εκδηλώσεις την προηγούμενη χρονιά. Εκδηλώσεις που έτυχαν ευρείας αποδοχής και μας έδειξαν το δρόμο για τη συνέχεια. Το πρόγραμμα που υλοποιεί η Φιλαρμονική μας Ορχήστρα το 2021 αντικατοπτρίζει την πρόθεση μας να αναβαθμίσουμε την καλλιτεχνική της δράση συμβάλλοντας παράλληλα στην ανάδειξη της εθνικής αλλά και της τοπικής μας ιστορίας.

Σάκης Παπαθανασίου | Αντιδήμαρχος Πολιτισμού Δήμου Λουτρακίου - Περαχώρας - Αγίων Θεοδώρων
"
Χαιρετισμός Αρχιμουσικού

Η διατήρηση της επαφής μας με την τοπική κοινωνία, η καλλιτεχνική δραστηριοποίηση των μελών μας αλλά και η συμβολή στην ανάδειξη των σπουδαίων φετινών επετείων, αποτελούν πρωταρχικούς στόχους για τη Φιλαρμονική το 2021. Στα πλαίσια αυτά, με πληθώρα δράσεων θα γιορτάσουμε τα 60 χρόνια από την ίδρυση του μουσικού σώματος αλλά και τα 200 χρόνια από την Ελληνική επανάσταση. Με επετειακές εκδηλώσεις, εκδηλώσεις που αναδεικνύουν τη σπουδαία τοπική ιστορία αλλά και εκδηλώσεις αφιερωμένες σε Έλληνες που άφησαν το αποτύπωμα τους στον κόσμο τα τελευταία 200 χρόνια.
Παράλληλα συνεχίζουμε απρόσκοπτα το εκπαιδευτικό μας έργο είτε διαδικτυακά είτε με μαθήματα δια ζώσης εφόσον το επιτρέψουν οι συνθήκες.
Σημαντικοί καλλιτέχνες, μουσικά σύνολα και πολιτιστικοί φορείς συνεργάζονται δημιουργικά με τη Φιλαρμονική, τους καθηγητές και τα μέλη της, με σκοπό την παρουσίαση του φετινού μας προγράμματος, ανεξάρτητα από τις έκτακτες συνθήκες της εποχής που διανύουμε.
Τους ευχαριστώ θερμά. Εύχομαι το πρόγραμμα μας να υλοποιηθεί στο ακέραιο με την πολυπόθητη παρουσία κοινού.

Πελοπίδας Μαυρόπουλος | Αρχιμουσικός Φιλαρμονικής Λουτρακίου

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ 2021

title-gradient

ΜΑΡΤΙΟΣ

Διαδικτυακή Συναυλία για τα 200 χρόνια από την Ελληνική επανάσταση

Έργα επτανήσιων συνθετών εμπνευσμένα από των αγώνα των Ελλήνων όπως η εισαγωγή από την όπερα «Φροσύνη» του Παύλου Καρρέρ και η άρια «ο Γέρο- Δήμος» από την όπερα Μάρκος Μπότσαρης, ελληνικοί χοροί του Νίκου Σκαλκώτα και του Franco Cesarinni, τραγούδια που αντλούν έμπνευση από το ’21 αλλά και πατριωτικά εμβατήρια συνθέτουν ένα πρόγραμμα που αποτίει φόρο τιμής στην Ελληνική επανάσταση. Στη συναυλία συμπράττει ως σολίστ ο βαρύτονος Σπύρος Κλείσσας.

ΑΠΡΙΛΙΟΣ

Πάσχα στο Λουτράκι

Η Φιλαρμονική τα τελευταία χρόνια πραγματοποιεί τη γενική της δοκιμή για τη λιτανεία της Μεγάλης Παρασκευής, υπό μορφή συναυλίας, τη Μεγάλη Τετάρτη. Σε κλίμα κατάνυξης, οι ακροατές έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν από κοντά τις ετοιμασίες του μουσικού σώματος για την περιφορά του επιταφίου και να ακούσουν τα πένθιμα εμβατήρια της Μεγάλης Εβδομάδας. Φέτος η γενική δοκιμή θα μεταδοθεί ζωντανά (Live Streaming) από το YouTube και τα social media. Τη μεγάλη Παρασκευή, εφόσον ισχύουν ακόμα τα περιοριστικά μέτρα για τον Covid 19, θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακή συναυλία με πένθιμα αριστουργήματα άρρηκτα συνδεδεμένα με το πνεύμα των ημερών.

ΙΟΥΛΙΟΣ

Διεθνές Φεστιβάλ Κλασικής Μουσικής «Opus»

Το φεστιβάλ «Opus» ιδρύθηκε με στόχο να φέρουμε τους νέους κοντά στην κλασική μουσική, να διευρύνουμε τους ορίζοντες τους, αλλά και να καταστήσουμε το Λουτράκι διεθνή προορισμό, τόπο συνάντησης και συνδιαλλαγής μουσικών από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Με κινητήρια δύναμη τη Φιλαρμονική Λουτρακίου, τους εκατοντάδες μαθητές αλλά και φίλους της κλασικής μουσικής στο Λουτράκι και την ευρύτερη περιοχή, θέτουμε στέρεες βάσεις για την καθιέρωση μιας διοργάνωσης που διανθίζεται χρόνο με το χρόνο. Προσκεκλημένοι καθηγητές: Esa Tapani (κόρνο), Ναταλία Γεράκη (φλάουτο), Στάθης Μαυρομάτης (σαξόφωνο), Κώστας Τζέκος (κλαρινέτο).

*το αναλυτικό πρόγραμμα της διοργάνωσης και όλοι οι προσκεκλημένοι καθηγητές και τα μουσικά σύνολα θα ανακοινωθούν προσεχώς.

logo-opus-new

ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ

Το μεγάλο μας Τσίρκο | Loutraki Festival

Το θεατρικό έργο του Ιάκωβου Καμπανέλλη έγραψε ιστορία από όταν ανέβηκε μεσούσης της δικτατορίας από τον θίασο Καρέζη - Καζάκου. Τη μουσική και τα τραγούδια της παράστασης έχει γράψει ο Σταύρος Ξαρχάκος. Το έργο διατρέχει, με σατυρικό, αλλά και δραματικό τρόπο, τη νεότερη ελληνική ιστορία από την Τουρκοκρατία και τα χρόνια του Όθωνα έως τη Μικρασιατική Καταστροφή και τη γερμανική Κατοχή. Με τη Φιλαρμονική συμπράττει το ΘέατροΣεΦόρμα, η χορωδία Opus Femina και ο Γιάννης Κότσιρας. Η παράσταση θα πραγματοποιηθεί στα πλαίσια του Loutraki Festival 2021.

Εκδηλώσεις για τη Μάχη της Περαχώρας

ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ

Παρουσίαση πρωτότυπου μουσικού έργου για τη Μάχη της Περαχώρας

Ο Δήμος Λουτρακίου Περαχώρας Αγίων Θεοδώρων ανέθεσε στο διακεκριμένο αρχιμουσικό και συνθέτη Σπύρο Προσωπάρη τη σύνθεση ενός πρωτότυπου μουσικού έργου για την επέτειο της ιστορικής μάχης της Περαχώρας βασισμένο σε κείμενα και τραγούδια του δάσκαλου και ερευνητή Νικόλαου Γεωργίου. Το έργο θα παρουσιαστεί σε ειδική τελετή από τη Φιλαρμονική Λουτρακίου με σύμπραξη 4φωνης χορωδίας, δύο σολίστ και αφηγητή το Σεπτέμβριο του 2021, στα πλαίσια των εορτασμών της επετείου.

* Η Μάχη της Περαχώρας στις 26 και 27 Σεπτεμβρίου του 1822 αποτελεί μια από τις πιο ένδοξες σελίδες της μακραίωνης τοπικής ιστορίας της Περαχώρας και της ευρύτερης περιοχής της. Οι Περαχωρίτες/Δερβενοχωρίτες και οι λοιπές ελληνικές δυνάμεις με επικεφαλής τον Νικηταρά (Νικήτας Σταματελόπουλος) και την παρουσία σπουδαίων οπλαρχηγών της Επανάστασης (Δημήτριος Υψηλάντης, Γρηγόριος Δικαίος - Παπαφλέσσας, Οδυσσέας, Ανδρούτσος, Γιωργάκης Χελιώτης Λύκος, Αναστασόπουλος, Αντώνης Κολοκοτρώνης, Παναγιώτης Κεφάλας κ.ά.), αντιμετώπισαν με επιτυχία στη χερσόνησο της Περαχώρας τους Οθωμανούς του Δράμαλη, που εγκλωβισμένοι στην Κόρινθο μετά την ήττα τους στα Δερβενάκια, προσπάθησαν να καταλάβουν την Περαχώρα και στη συνέχεια να διαφύγουν μέσω των Μεγάλων Δερβενίων των Γερανείων, στη Ρούμελη. Οι σφοδρές επιθέσεις των Οθωμανών κατά της Περαχώρας αποκρούστηκαν και μετά από διήμερες συγκρούσεις οι Τούρκοι επέστρεψαν άπρακτοι στην Κόρινθο. Στη Μάχη της Περαχώρας, στην επιτυχή έκβασή της και στην πολυσήμαντη αξία της αναφέρονται σε επιστολές και στα απομνημονεύματά τους πολλοί από τους διακεκριμένους Αγωνιστές της Ελληνικής Επανάστασης, όπως ο Επίσκοπος Παλαιών Πατρών Γερμανός, ο Πρίγκιπας Δημήτριος Υψηλάντης, ο Νικηταράς, ο Ιωάννης Θ. Κολοκοτρώνης (Γενναίος), ο Υπασπιστής του Θ. Κολοκοτρώνη Φωτάκος Χρυσανθόπουλος, ο Γραμματικός του Γέρου του Μοριά Μιχαήλ Οικονόμου και ο Νικόλαος Σπηλιάδης, γεγονός που αναδεικνύει την σπουδαία προσφορά της τόσο για τη ματαίωση των μεγαλεπήβολων οθωμανικών στρατηγικών σχεδίων περί καταστολής του ένοπλου Αγώνα των Ελλήνων για Ελευθερία στην έναρξή του, όσο και στην όλη επιτυχία των ιερών σκοπών της Εθνεγερσίας του 1821.

maxi-poster2

ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ

Είμαστε εις το «εμείς» κι όχι εις το «εγώ» (Ι. Μακρυγιάννης)

Η Φιλαρμονική συμπράττει με τη χορωδία των μαθητών και μαθητριών της Στ΄ τάξης του Δημοτικού Σχολείου Περαχώρας στο τραγούδι με τίτλο «Μια αγκαλιά όλοι μαζί». Η επέτειος για τα 200 χρόνια από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης επαναφέρει στη μνήμη μας τη θυσία των αγωνιστών και αγωνιστριών που μπορεί να εκφραστεί συνοπτικά και ουσιαστικά με τη ρήση του Στρατηγού Ι. Μακρυγιάννη: «Είμαστε στο εμείς και όχι στο εγώ». Η πανδημία και η κρίση αποτελεί και μια ευκαιρία επαναπροσδιορισμού και ανασύνταξης. Επαναπροσδιορισμού στο «Εμείς», στην αλληλεγγύη, στην προσφορά, στην κοινωνική ευθύνη. Τα παιδιά εμπνεύστηκαν και έγραψαν τους στίχους με την καθοδήγηση της Διευθύντριας του σχολείου και Δασκάλας τους κ. Βουδούρη Αγγελικής και της Εκπ/κού Μουσικής κ. Χρυσανθοπούλου Ιωάννας. Την πρωτότυπη μουσική υπογράφει ο συνθέτης κ. Κανάρης Κεραμάρης και την ενορχήστρωση ο αρχιμουσικός Πελοπίδας Μαυρόπουλος.

ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ

Πρωτοχρονιάτικη Συναυλία – «Hellenen Polka»

Η καθιερωμένη πρωτοχρονιάτικη συναυλία της Φιλαρμονικής πραγματοποιείται υπό την αιγίδα της Αυστριακής Πρεσβείας και είναι αφιερωμένη στη μνήμη του Νικολάου Δούμπα. Το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει μουσικά έργα άρρηκτα συνδεδεμένα με το σπουδαίο Έλληνα ευεργέτη και Μαικήνα των τεχνών, όπως την Πόλκα των Ελλήνων (Hellenen Polka), το βαλς New Wien και τον Ωραίο Γαλάζιο Δούναβη του Johan Strauss Jr., το περίφημο Dumba Marsch που συνέθεσε προς τιμήν του ο Anton Krall, αλλά και έργα του Franz Shubert από τη συλλογή που διέσωσε και παρέδωσε ο Δούμπας στο Αυστριακό κράτος. Ειδικά για την εκδήλωση θα δημιουργηθεί video μικρού μήκους με θεματολογία τα σπουδαία έργα που πραγματοποιήθηκαν στη Βιέννη με πρωτοβουλία και δαπάνες Δούμπα (Μέγαρο Μουσικής Βιέννης, Ακαδημία των Τεχνών, Δημαρχείο, Αυστριακό κοινοβούλιο, Άγιο Στέφανο κ.α.) και με μουσική επένδυση έργα του Johann Strauus αφιερωμένα στον επιφανή Έλληνα.

*Ο Έλληνας ευεργέτης και μαικήνας των τεχνών Νικόλαος Δούμπας αποτελεί μια από τις σπουδαιότερες προσωπικότητες των Ελλήνων της διασποράς. Κατείχε σημαίνοντα ρόλο στην πολιτική σκηνή της Αυστρίας κατά το 19ο αιώνα και άφησε το αποτύπωμα του στην παγκόσμια πολιτιστική σκηνή. Υπήρξε προσωπικός φίλος και συνεργάτης των σπουδαίων συνθετών Ρίχαρντ Βάγκερ, Φρανς Σούμπερτ, Γιόχαν Μπραμς και Γιόχαν Στράους, των ζωγράφων Γκούσταβ Κλίμτ και Φρανς Μάκαρτ, του αρχιτέκτονα Θεόφιλου Χάνσεν και πολλών άλλων. Με πρωτοβουλία και δαπάνες του ανεγέρθηκε το περίφημο Μέγαρο μουσικής της Βιέννης, στην χρυσοποίκιλτη αίθουσα με τα ελληνικά στοιχεία του οποίου πραγματοποιείται η καθιερωμένη πρωτοχρονιάτικη συναυλία.

Nicolaus_Dumba

ΑΛΛΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ

Ετήσιος Διαγωνισμός πνευστών μουσικών οργάνων

Η Φιλαρμονική σε συνεργασία με το Σύλλογο Φίλων της Μουσικής θεσπίζει ετήσιο διαγωνισμό πνευστών οργάνων. Στο διαγωνισμό θα έχουν δικαίωμα συμμετοχής όλα τα μέλη της Φιλαρμονικής που παίζουν πνευστό μουσικό όργανο μέχρι την ηλικία των 18 ετών. Το 2021 θα αναδειχθούν τρεις νικητές με σημαντικά χρηματικά έπαθλα.

Ντοκιμαντέρ

Με αφορμή τα 60 χρόνια της Φιλαρμονικής και σε συνεργασία με την εταιρεία Fillmelon Production (Ελλήνων Δρώμενα, ΕΡΤ3) και το σκηνοθέτη Αντώνη Τσάβαλο θα δημιουργηθεί ντοκιμαντέρ με την ιστορία του μουσικού σώματος.

Ψηφιοποίηση αρχείου

Το φωτογραφικό αρχείο της Φιλαρμονικής αλλά και αποσπάσματα βίντεο από παλιές συναυλίες θα μετατραπούν σε ψηφιακή μορφή και θα τοποθετηθούν σε ειδική ενότητα – χρονολόγιο στο site της Φιλαρμονικής και τα social media.