Στην Κέρκυρα, στα πλαίσια του διαγωνισμού “Νικόλαος Δούμπας”, ο περσινός νικητής!

blog-nd
Στην Κέρκυρα και την Παλαιά Φιλαρμονική μετέβη το Σαββατοκύριακο 5 και 6 Νοεμβρίου ο περυσινός νικητής του Βραβείου “Νικόλαος Δούμπας”, Κωνσταντίνος Αλεξανδρόπουλος μαζί με τον αρχιμουσικό Πελοπίδα Μαυρόπουλο, με σκοπό των εμπλουτισμό των μεθόδων διδασκαλίας σχετικά με την παρουσίαση του τμήματος κρουστών οργάνων.
 
Στον αρχιμουσικό Σπύρο Προσωπάρη ανετέθη από τη Φιλαρμονική Λουτρακίου η ενορχήστρωση του Rondo Alla Turka του W.A. Mozart που θα παρουσιαστεί στην ετήσια Πρωτοχρονιάτικη Συναυλία την Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου 2022, με σολίστ στο ξυλόφωνο τον Κωνσταντίνο Αλεξανδρόπουλο.
 
Στο γραφείο του αρχιμουσικού της Παλαιάς Φιλαρμονικής, Σπύρου Προσωπάρη.
 
Παράλληλα πραγματοποιήθηκε συνάντηση με τον Πρόεδρο της Φιλαρμονικής Εταιρείας Κέρκυρας κ. Σπύρο Παδοβά όπου συζητήθηκε το ενδεχόμενο συνεργασίας των δύο μουσικών συνόλων με αφορμή το ντοκιμαντέρ – αφιέρωμα στον Νικόλαο Δούμπα.
 
Τέλος, στα στελέχη της Φιλαρμονικής Λουτρακίου δόθηκε η δυνατότητα από τον αρχιμουσικό Σπύρο Προσωπάρη, να συμμετέχουν στο δυναμικό της Παλαιάς Φιλαρμονικής στη μεγάλη λιτανεία του Πρωτοκύριακου αλλά και στην κοινή εμφάνιση των τριών Φιλαρμονικών της πόλης στα πλαίσια του Διεθνούς Φεστιβάλ Κερκύρας. 
 
Οι τρεις Φιλαρμονικές της πόλης στα πλαίσια της κοινής τους εμφάνισης για το Διεθνές Φεστιβάλ Κέρκυρας.
 
Στελέχη της Φιλαρμονικής Λουτρακίου με τον αρχιμουσικό Σπύρο Προσωπάρη.
 

Το Πρωτοκύριακο στην Κέρκυρα

Το 1673, σύμφωνα με τη παράδοση, ο προστάτης του νησιού Άγιος Σπυρίδωνας έσωσε την Κέρκυρα από την πανώλη που θέρισε εκατοντάδες οικογένειες. Στις 29 Οκτωβρίου του ίδιου χρόνου, οι Κερκυραίοι αποφάσισαν να τελούν λιτανεία του σκηνώματος του Αγίου κάθε χρόνο την πρώτη Κυριακή του Νοεμβρίου, εξ ου και η ονομασία του εθίμου «Πρωτοκύριακο».

Οι θρησκευτικές εκδηλώσεις ξεκινούν νωρίς το πρωί της Κυριακής με τη Θεία Αρχιερατική Λειτουργία στο ναό του Αγίου Σπυρίδωνα, ενώ αμέσως μετά γίνεται η περιφορά του ιερού σκηνώματος του Αγίου στα καντούνια της Κέρκυρας και στην κεντρική πλατεία Σπιανάδα, συνοδευόμενη από τον κλήρο, τις φιλαρμονικές του τόπου, αλλά και τους μαθητές των δημοτικών, των γυμνασίων και των λυκείων.

 

 

 

 

 

 

Article by Pelopidas