“Η ζωή προχωράει και είναι ανάγκη να προσαρμοστούμε στις νέες συνθήκες”

3fil

Με μισό αιώνα και πλέον συνεχή παρουσία και μουσική γενικότερα δράση, η Φιλαρμονική Ορχήστρα Λουτρακίου αποτελεί για τον Δήμο Λουτρακίου Περαχώρας ένα πολιτιστικό θερμοκήπιο με πολυσήμαντη καλλιτεχνική παρουσία εντός αλλά και εκτός των ορίων του. Από το 1961, έτος ιδρύσεως της, με διακεκριμένους καθηγητές (μέλη των μεγαλύτερων συμφωνικών ορχηστρών της χώρας) οι οποίοι διδάσκουν όλες τις ειδικότητες των πνευστών και κρουστών μουσικών οργάνων παράλληλα με τη διδασκαλία θεωρίας και σολφέζ, λειτουργεί και ως μουσική σχολή, παρέχοντας έτσι μια ολοκληρωμένη και οργανωμένη κατά τις απαιτήσεις υψηλών προτύπων μουσική παιδεία σε ένα δυναμικό άνω των 200 μελών.

Με μια πλειάδα διαφορετικών δραστηριοτήτων για παιδιά προσχολικής και πρώτης σχολικής ηλικίας που είναι βασισμένες στα μουσικοπαιδαγωγικά συστήματα Orff, Kοdaly και Dalcroze οι μαθητές αποκτούν μουσικές ικανότητες διευρύνοντας τις γνώσεις και τα ενδιαφέροντα τους αναπτύσσοντας βιωματικά την αίσθηση του παλμού και του ρυθμού, του τονικού ύψους και των ηχοχρωμάτων, διαμορφώνοντας κατ’ αυτό τον τρόπο μια καλά θεμελιωμένη μουσική παιδεία που θα τους βοηθήσει στη μετέπειτα μουσική τους – και όχι μόνο- ανάπτυξη.

Από την αδιάλειπτη λειτουργία της και φυσικά από την οργανωμένη και υψηλού επιπέδου δουλειά στις τάξεις της, εκτός από το βασικό της σώμα, έχουν προκύψει και νέα σχήματα, τα οποία με το πέρασμα του χρόνου αποκτούν περισσότερη εμπειρία και καθιερώνονται στη συνείδηση του μουσικόφιλου κοινού της περιοχής μας.

Ένα από αυτά είναι το κουαρτέτο σαξοφώνων S(ax)-Quare. Ιδρύθηκε το 2019 από τους μουσικούς της Φιλαρμονικής Ορχήστρας Λουτρακίου: Βασίλη Σκεπετάρη (soprano), Μιχάλη Αγκιστριώτη (alto), Δημήτρη Τζάνε (tenoro) και Χρήστο Δρίτσα (baritone). Τελεί υπό την εποπτεία του σαξοφωνίστα και Yamaha Artist Στάθη Μαυρομάτη και του αρχιμουσικού Πελοπίδα Μαυρόπουλου. Το ρεπερτόριο του προέρχεται από την κλασική, κινηματογραφική αλλά και σύγχρονη μουσική. Η επίσημη πρεμιέρα του πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια του Xmas Loutraki 2019 στο Πνευματικό Κέντρο Λουτρακίου με μία εμφάνιση που άφησε εξαιρετικές εντυπώσεις.

Από τους βασικούς υπεύθυνους για την άκρως επιτυχημένη λειτουργία και πορεία της Φιλαρμονικής Ορχήστρας Λουτρακίου είναι και ο Αρχιμουσικός της, Πελοπίδας Μαυρόπουλος. Γεννήθηκε το 1986 στο Λουτράκι και περάτωσε τις εγκύκλιες σπουδές του στη Φιλαρμονική Λουτρακίου με καθηγητές τον Κώστα Σαμοίλη και τον Γιάννη Κούφαλη.
Είναι πτυχιούχος του τμήματος Μουσικών Σπουδών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Το πλούσιο βιογραφικό του θα το βρείτε στο www.loutrakiband.gr , μαζί με όλα τα νέα και τις δράσεις της ορχήστρας, παλιές και νέες.

Με αφορμή τις δράσεις της Φιλαρμονικής, τα σχέδια που αναβλήθηκαν λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, τις απαγορεύσεις της καραντίνας και του μέλλοντος που ξεπροβάλλει απαιτητικό, συνομιλήσαμε με τον μαέστρο και σας παραθέτουμε όσα ενδιαφέροντα μας είπε.

Διαβάστε ολόκληρη την συνέντευξη εδώ »

Article by Olivia