Απολογισμός 2021

apol-21
Σεμινάρια

Το Διεθνές Φεστιβάλ Κλασικής Μουσικής «Opus» ιδρύθηκε τα τελευταία χρόνια από το Δήμο Λουτρακίου Περαχώρας Αγίων Θεοδώρων, στοχεύοντας στην παροχή μουσικής παιδείας υψηλού επιπέδου με master classes και συμπράξεις της Φιλαρμονικής με σπουδαίους εκπροσώπους της κλασικής μουσικής. Κατά τη διάρκεια των σεμιναρίων, τον Ιούλιο του 2021, οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους και να οργανώσουν μουσικά σύνολα με τους προσκεκλημένους καθηγητές, τον σαξοφωνίστα και Yamaha Artist, Στάθη Μαυρομάτη και τον κλαρινετίστα της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών, Κώστα Τζέκο.

 

Συναυλία 60 Χρόνια Φιλαρμονική Λουτρακίου

Το δεύτερο σκέλος του Φεστιβάλ περιελάβανε την επετειακή συναυλία για τα 60 χρόνια από της ίδρυση της Φιλαρμονικής Λουτρακίου την Τρίτη 3 Αυγούστου 2021. Το πρόγραμμα περιείχε σπουδαία έργα κλασικής μουσικής αλλά και έργα σύγχρονων ξένων και Ελλήνων συνθετών. Το κοινό είχε την ευκαιρία στη ροή του προγράμματος να απολαύσει δύο σπουδαίους σολίστ, τον διεθνούς φήμης κλαρινετίστα Σπύρο Μουρίκη και τον κορυφαίο μουσικό της ορχήστρας της Εθνικής Λυρικής Σκηνής Χρήστο Καλούδη.

Στη δεύτερο μέρος του προγράμματος συμμετείχε το μπαλέτο της σχολής χορού της Έλενας Μιχαηλίδου. Στη συναυλία παρευρέθηκε ο διάσημος Αυστριακός συνθέτης Otto Schwarz με αφορμή την πρώτη πανελλήνια παρουσίαση του μουσικού του έργου, Cape Horn. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης τιμήθηκαν για την προσφορά τους ο Σπύρος Μουρίκης, ο Χρήστος Καλούδης, o Otto Schwarz και ο Αλέξης Κωστάλας. Η βραδιά έκλεισε με εντυπωσιακή ρίψη πυροτεχνημάτων.

Η μάχη της Περαχώρας
Δημιουργία και παρουσίαση Συμφωνικού έργου

Ο Δήμος Λουτρακίου – Περαχώρας – Αγίων Θεοδώρων, με αφορμή του πανελλήνιους εορτασμούς για τα 200 χρόνια από την επανάσταση και θέτοντας ως άμεση προτεραιότητα την ανάδειξη της τοπικής ιστορίας, προχώρησε σε ένα ρηξικέλευθο εγχείρημα. Τη δημιουργία ενός πρωτότυπου συμφωνικού έργου για τη «Μάχη της Περαχώρας». Την Κυριακή 26 Σεπτεμβρίου 2021 η Φιλαρμονική Ορχήστρα Λουτρακίου με 50μελή σύνθεση, ο Αρχιμουσικός της Πελοπίδας Μαυρόπουλος, οι σπουδαίοι σολίστ Διονύσης Σούρμπης και Μαίρη Έλεν Νέζη, η χορωδία Choremus, η πιανίστρια Κατερίνα Λιάτα και ο αφηγητής Αλέξης Κωστάλας καθήλωσαν τους 600 και πλέον παρευρισκόμενους στην Πλατεία Ταξιαρχών ερμηνεύοντας υποδειγματικά ένα σπουδαίο έργο. Ένα έργο που σίγουρα απόλαυσαν υπερήφανοι οι δύο δημιουργοί του.

Ο δάσκαλος, ερευνητής και συντοπίτης Νίκος Γεωργίου που δημιούργησε όλα τα αφηγηματικά μέρη και τα ποιήματα σε στίχο ιαμβικό δεκαπεντασύλλαβο και ο Σπύρος Προσωπάρης, ο σπουδαίος Κερκυραίος συνθέτης, αρχιμουσικός του ιστορικότερου μουσικού ιδρύματος της χώρας -της Παλαιάς Φιλαρμονικής- που συνέθεσε το έργο. Μια βραδιά που βρήκε όρθιους τους θεατές στην ανάκρουση του εθνικού μας ύμνου στο φινάλε της παράστασης σκορπίζοντας ρίγη συγκίνησης και υπερηφάνειας σε όλη την Περαχώρα. Μια βραδιά που αφιερώθηκε από το δημιουργό στους Λάμπη Αποστολίδη, Αναστάσιο Παπαδημητρίου και Αντώνη Κουκουλά για την σπουδαία παρακαταθήκη και προσφορά τους στην ανάδειξη της τοπικής μας ιστορίας.

Όπως τόνισε ο Δήμαρχος κ. Γεώργιος Αλκ. Γκιώνης στην εναρκτήρια ομιλία του, “Η εκδήλωση έκλεισε έναν κύκλο εκδηλώσεων που δημιούργησε ο Δήμος Λουτρακίου – Περαχώρας – Αγίων Θεοδώρων για να αποδώσει φόρο τιμής και αναγνώρισης, να τιμήσει με τη δέουσα λαμπρότητα τους ήρωες της Περαχώρας, τους αγώνες των προγόνων και των συγγενών μας, και να αναδείξει την πολυσήμαντη αξία της ιστορικής «Μάχη της Περαχώρας», τον Σεπτέμβριο του 1822. Το εμβληματικό αυτό έργο θα κληροδοτήσει στις επόμενες γενιές μια σπουδαία πολιτιστική παρακαταθήκη, μια «Ωδή στην Μάχη της Περαχώρας» και θα συμβάλλει στην ανάδειξη της συνεισφοράς και του δικού μας ηρωικού τόπου, της ιστορικής Περαίας γης, στην εθνική ιστορία, λαμβάνοντας τη θέση που του αξίζει.

Open Day

Το καθιερωμένο Open Day της Φιλαρμονικής πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 3 Οκτωβρίου 2021 και περιελάμβανε ξενάγηση στις νέες ανακαινισμένες εγκαταστάσεις, ενημέρωση για τις δραστηριότητες και το πρόγραμμα σπουδών, δωρεάν δοκιμαστικά μαθήματα, παρουσίαση μουσικών οργάνων, συνάντηση με τους καθηγητές και συναυλίες των μουσικών συνόλων. Γονείς και νέοι μαθητές ήρθαν σε μια πρώτη επαφή με τα μουσικά όργανα με σκοπό να γνωρίσουν τον υπέροχο κόσμο της μουσικής.

Xmas Flutes

Την Κυριακή 19 Δεκεμβρίου 2021 στο Πνευματικό Κέντρο Λουτρακίου πραγματοποιήθηκε η ετήσια Χριστουγεννιάτικη Συναυλία της τάξης των Φλάουτων της Φιλαρμονικής Λουτρακίου με υπεύθυνη καθηγήτρια την Κατερίνα Παντελέων. Συμμετείχαν 20 μαθήτριες από τα τμήματα υποδομής αλλά και μέλη της Φιλαρμονικής.

Ντοκιμαντέρ για τα 60 χρόνια της Φιλαρμονικής και το Νικόλαο Δούμπα

Ο Δήμος Λουτρακίου Περαχώρας Αγίων Θεοδώρων, με αφορμή τα 60 χρόνια από την ίδρυσή της Φιλαρμονικής Λουτρακίου ξεκίνησε τη δημιουργία Ντοκιμαντέρ για τον Έλληνα ευεργέτη και μαικήνα της τέχνης, Νικόλαο Δούμπα πραγματοποιώντας τα πρώτα γυρίσματα σε Λουτράκι, Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Το ντοκιμαντέρ τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και της Επιτροπής Ελλάδα 2021. Επιστημονικός συνεργάτης είναι ο Dr. Ιωάννης Τζαφέτας, καθηγητής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και συγγραφέας του βραβευμένου από την Ακαδημία Αθηνών βιβλίου για το Νικόλαο Δούμπα, αποτέλεσμα της εικοσαετούς του έρευνας και συνεργασίας με την Dr. Elvira Konecny.

Τη σκηνοθεσία του ντοκιμαντέρ έχει αναλάβει ο καταξιωμένος και επί χρόνια συνεργάτης της ΕΡΤ Αντώνης Τσάβαλος και το σενάριο η επίσης καταξιωμένη θεατρική συγγραφέας, σκηνοθέτης και στιχουργός Σοφία Καψούρου. Τον Νικόλαο Δούμπα ενσαρκώνει ο διεθνής μας βαρύτονος Τάσης Χριστογιαννόπουλος. Το ντοκιμαντέρ που ετοιμάζεται, με γυρίσματα σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Βλάστη Κοζάνης, Κέρκυρα, αλλά και Βιέννη, είναι ένα εγχείρημα που θα συμβάλει καθοριστικά στην ενημέρωση του κοινού για τον Έλληνα ευεργέτη με υψηλή καλλιτεχνική και εθνική σημασία και θα δοθεί προς προβολή σε σημαντικές πολιτιστικές και μουσικές εκδηλώσεις, αλλά και στις Περιφέρειες, σε Πανεπιστήμια και Βιβλιοθήκες, για χρήση ευρεία εκπαιδευτική. Ένα έργο που διαχρονικά συμβάλλει πολιτιστικά, κοινωνικά και, κυρίως, εκπαιδευτικά.

Βραβείο «Νικολάου Δούμπα»

Ο Δήμος Λουτρακίου Περαχώρας Αγίων Θεοδώρων σε συνεργασία με το Σύλλογο Φίλων της Μουσικής, αθλοθέτησε το Δεκέμβριο του 2021 το Βραβείο «Νικολάου Δούμπα». Το βραβείο θα δίνεται ετησίως σε μουσικό της Φιλαρμονικής Λουτρακίου, κατόπιν ειδικών ακροάσεων και αξιολόγησης από την επιτροπή των καθηγητών του μουσικού σώματος. Το έπαθλο του διαγωνισμού είναι αξίας 1.000 ευρώ και θα έχει τη μορφή υποτροφίας για σπουδές σε αναγνωρισμένο μουσικό ίδρυμα, συμμετοχής σε σεμινάρια και ακαδημίες στην Ελλάδα και το εξωτερικό, δωρεάς μουσικού οργάνου ή χρηματικού επάθλου. Η μορφή του θα αποτελεί απόφαση της καλλιτεχνικής επιτροπής. Το βραβείο θα διατηρήσει άσβεστη τη μνήμη για τον Έλληνα ευεργέτη και θα δώσει μια σπουδαία ευκαιρία στους νεαρούς μουσικούς της Φιλαρμονικής για την περαιτέρω εξέλιξη και ενασχόληση τους με τη μουσική.

Article by Olivia