H Cinecitta με τη ματιά του Corinthia Events!

IMG_5202

Και στη βραδιά της «Cinecitta», της συναυλίας της Φιλαρμονικής Λουτρακίου, αφιερωμένης στη μουσική από τον Ιταλικό κινηματογράφο, με προσκεκλημένο τον Θοδωρή Βουτσικάκη, όλα πήγαν υπέροχα! Δηλαδή, τίποτα λιγότερο από ότι περιμέναμε όταν ανακοινώθηκε, ήδη προ κορονοϊού και τελικά, για μεγάλη τύχη όλων μας, κατάφερε να παρουσιαστεί το καλοκαίρι.

Όταν σε μια θαυμάσια καλοκαιρινή βραδιά τα αστέρια που λάμπουν περισσότερο είναι μια χούφτα παιδιά και ο δάσκαλος τους της μουσικής, τότε ξέρεις πως κάτι πάει πάρα πολύ καλά!

Τίποτα δεν μπόρεσε να χαλάσει τη βραδιά, ούτε η ζέστη, ούτε καν το γεγονός ότι όλοι μας θα έπρεπε, λόγω έξαρσης κρουσμάτων κορονοϊού, να φοράμε μάσκες καθ’ όλη τη διάρκεια της παράστασης. Αρκετά καλά οργανωμένα τα πράγματα, οι εξέδρες με σήμανση ούτως ώστε να τηρηθούν οι αποστάσεις ανάμεσα στους θεατές, στην είσοδο παρά την αυξημένη προσέλευση όλα πήγαν καλά, ο κόσμος αρκετά υπομονετικός και θετικός.

Σ’ ένα υπέροχο, τέλεια φωτισμένο με καλή ακουστική και αρκετά ευρύχωρο αμφιθέατρο του Ποσειδώνα, δίπλα στη θάλασσα και κοιτώντας το ηλιοβασίλεμα του Κορινθιακού η σκηνή με τα όργανα της Φιλαρμονικής δέσποζε στο κέντρο, ενώ στην μεγάλη οθόνη πίσω της, προβάλλονταν σκηνές από τις ταινίες των οποίων τη μουσική παρουσίαζε η ορχήστρα.

Για τη δουλειά που γίνεται και την πρόοδο στη Φιλαρμονική Ορχήστρα Λουτρακίου έχω γράψει όλες τις φορές που την έχω παρακολουθήσει, αλλά δε σταματά να με εκπλήσσει με τις εμφανίσεις της, η μία καλύτερη από την άλλη, υψηλοτάτου επιπέδου και ως προς το ρεπερτόριο και ως προς τις εκτελέσεις.

Το απίστευτο θέαμα να βλέπεις μια ορχήστρα που αποτελείται ουσιαστικά από παιδιά, να εκτελεί έργα μεγάλων κινηματογραφικών συνθετών όπως του Λουίς Ενρίκεθ Μπακάλοφ με το “Il Postino” του, του Νίνο Ρότα (ΜΑΓΙΚΗ στιγμή της βραδιάς η μουσική από την ταινία “The Godfather” που πλημμύρισε το αμφιθέατρο και εισέπραξε ενθουσιώδες χειροκρότημα), ή του Ένιο Μορικόνε με τις μουσικές από τα γουέστερν των στούντιο της Cinecitta και το “Cinema Paradiso” και να συμπράττει με τέτοια άνεση και τόσο υπέροχα με ταλαντούχους καταξιωμένους μουσικούς όπως ο Θοδωρής Βουτσικάκης σε αυτή την περίπτωση (σε μουσικές του Νικόλα Πιοβάνι), με τέτοιο αποτέλεσμα, μόνο χαρά και περηφάνια μπορεί να προκαλέσει.

Ένα πραγματικό διαμάντι του τοπικού πολιτισμού, νομίζω απ΄ τις καλύτερες στιγμές της Φιλαρμονικής αυτή η εμφάνιση, την οποία τίμησε ο κόσμος και με την παρουσία του και με το χειροκρότημα του. Βασικός υπεύθυνος γι’ αυτό το αποτέλεσμα, ο Αρχιμουσικός της Φιλαρμονικής και Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Loutraki Festival, Πελοπίδας Μαυρόπουλος, μας κάνει να αισθανόμαστε πολύ τυχεροί που υπάρχουν άνθρωποι με κατάρτιση και ικανότητες που έχουν όνειρα, όραμα και δύναμη να τα υλοποιούν.

Στο δεύτερο μέρος της συναυλίας, ένας από τους πιο ταλαντούχους ανερχόμενους Έλληνες τραγουδιστές, ο Θοδωρής Βουτσικάκης, συνοδευόμενος από την Φιλαρμονική Ορχήστρα, έλαμψε στο αμφιθέατρο και με βασικό του όργανο την υπέροχη φωνή του, μας ταξίδεψε με τους στίχους της Λίνας Νικολακοπούλου και τη μουσική του Νικόλα Πιοβάνι, από τη δουλειά τους «Όμορφη ζωή». Με ευγένεια, χαμηλούς τόνους, με αυτή την εσωτερική ομορφιά που πηγάζει από το πόσο υπέροχα τραγουδάει. Μεγάλη τύχη για εμάς να τον παρακολουθήσουμε!

Για τον Αλέξη Κωστάλα τα έχουμε πει όλα κατά καιρούς, η εμπειρία, η άνεση, το χιούμορ, η προετοιμασία, η ευγένεια, το χαμόγελο, πολύ ταιριαστά και απαραίτητα για την παρουσίαση ενός τέτοιου απαιτητικού θεάματος.

Και καθώς παρακολουθούσα τη βραδιά τη Δευτέρα και τώρα καθώς γράφω  αυτές τις λέξεις μου ήρθαν στο νου τα λόγια του Αλέξη Κωστάλα από την συνέντευξη τύπου για την παρουσίαση του Loutraki Festival: “Πολλοί πιστεύουν ότι ο πολιτισμός είναι μία πολυτέλεια και μερικές φορές βάζουν δίπλα και τη λέξη “περιττή”, όμως εγώ προτιμώ να  χρησιμοποιήσω τη ρήση του Νίκου Καζαντζάκη “Η πολυτέλεια είναι ελευθερία”. Και τελικά τον έχουμε ανάγκη πολύ περισσότερο για να επικοινωνήσουμε και να βρούμε τον εαυτό μας”.

Και δίπλα σ’ αυτά θα βάλω τα λόγια ενός ανθρώπου που έξω από το Θέατρο Δεξαμενής, σε μία άλλη εκδήλωση, τον άκουσα να λέει στον Καλλιτεχνικό Διευθυντή του Φεστιβάλ “Καταπληκτική η προχθεσινή συναυλία της Φιλαρμονικής, και θα θέλαμε να παίξετε λίγο ακόμα”.

Τίποτα περισσότερο από αυτό κι ευχόμαστε πάντα στα καλύτερα που έρχονται!

Αναδημοσίευση του άρθρου
από το www.corinthia.events

Article by Pelopidas