Καλλιτεχνικός Απολογισμός 2023!

Loutraki-band-23(7)

“Το 2023 αποτέλεσε μια ιδιαίτερα πλούσια και παραγωγική χρονιά για τη Φιλαρμονική Λουτρακίου. Οι συναυλίες που δόθηκαν στη Βιέννη, τα Τίρανα, την Αυλώνα και την Πάτρα απέσπασαν εξαιρετικές κριτικές και αποδεικνύουν το υψηλό επίπεδο που βρίσκεται σήμερα το μουσικό σώμα.

Οι σπουδαίες εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο του Loutraki Festival 2023, στα εγκαίνια του Νέου Θεάτρου Παντελής Ζερβός, η σύμπραξη με τους Danubia Soloists και η συναυλία The Legends έτυχαν ευρείας αποδοχής και η προσέλευση του κοινού ξεπέρασε κάθε μας προσδοκία. Η παρουσίαση “Της Μάχης Της Περαχώρας“, ένα έργο παρακαταθήκη στην τοπική κοινωνία που δημιουργήθηκε για το ένδοξο χωριό μας και τα 200 χρόνια από την Ελληνική επανάσταση, ταξίδεψε πίσω στο χρόνο κατοίκους και επισκέπτες. 

Τέλος η πρόσφατη συναυλία “A Night At The Opera” τίμησε με ένα λαμπερό Gala όπερας τη σπουδαιότερη σοπράνο όλων των εποχών, τη Μαρία Κάλλας. Εκδηλώσεις που στέφθηκαν με απόλυτη επιτυχία και μας γεμίζουν με υπερηφάνεια και συγκίνηση για αυτή την πολυπληθή ομάδα της Φιλαρμονικής Λουτρακίου που παρέχει υψηλό επίπεδο μουσικής παιδείας, δίνει προστιθέμενη αξία στα πολιτιστικά δρώμενα του Δήμου, ενισχύει την εξωστρέφεια μας και καλλιεργεί στους νέους και τις νέες τις αρετές της προσφοράς και του πολιτισμού. 

Ο Δήμος Λουτρακίου Περαχώρας Αγίων Θεοδώρων στηρίζει με όλες του τις δυνάμεις το μουσικό σώμα, συγχαίρει τους μουσικούς και τους καθηγητές της και θέτει νέους υψηλότερους στόχους για τη φετινή χρονιά! “

Ο Δήμαρχος
Γεώργιος Αλκ. Γκιώνης

“Συντάσσοντας αυτό το κείμενο και κάνοντας ανασκόπηση των πεπραγμένων, δεν μπορούμε παρά να αισθανόμαστε ικανοποιημένοι καθώς παρήλθε μία από τις πλέον παραγωγικές χρονιές για τη Φιλαρμονική Λουτρακίου. 

Μας δόθηκε η ευκαιρία μεταξύ άλλων να εγκαινιάσουμε ένα σπουδαίο πολιτιστικό έργο που δίνει νέα πνοή και αξία στα καλλιτεχνικά δρώμενα της περιοχής, το αμφιθέατρο Παντελής Ζερβός στο Πάρκο Δεξαμενής. Η βροντερή παρουσία κατοίκων και επισκεπτών στις παραστάσεις αυτές, αποτέλεσε για τα μέλη μας και το διδακτικό προσωπικό την μεγαλύτερη ηθική ανταμοιβή, επιβράβευση των προσπαθειών μας. 

Η ευκαιρία να ταξιδέψουμε εκτός των ορίων της πόλης, προσέφερε εικόνες και εμπειρίες ανεκτίμητες στους μουσικούς μας. Εκπροσωπήσαμε επάξια το Δήμο στην Αλβανία, παρουσία του Αρχιεπισκόπου κ.κ. Αναστάσιου, στην Αυστρία, στο Διεθνές Φεστιβάλ Πάτρας και το Μεσολόγγι

Πιστοί στο όραμά μας , να προσελκύσουμε τους νέους στη μουσική, παρουσιάσαμε και φέτος μία νέα εκπαιδευτική παράσταση. 

Η παρουσία της Φιλαρμονικής, μέσω των καθιερωμένων διοργανώσεων της καθόλη τη διάρκεια του έτους, έχει εδραιωθεί στην τοπική κοινωνία χάρη στις στοχευμένες προσπάθειες της Δημοτικής Αρχής, των καθηγητών της αλλά και του σπουδαίου καλλιτεχνικού δυναμικού που διαθέτουμε. Νέα παιδιά, το μέλλον του τόπου μας.

Καλή Χρονιά!”

Πελοπίδας Μαυρόπουλος
Αρχιμουσικός 

• Συμμετοχή στις εορτές εξόδου στο Μεσολόγγι
Ιστορικής σημασίας η επίσκεψή της Φιλαρμονικής Λουτρακίου στο Μεσολόγγι αλλά και οι συσχετισμοί με το Δήμο Λουτρακίου – Περαχώρας – Αγίων Θεοδώρων καθώς το 1826 η Περαχώρα θα γίνει το ασφαλές καταφύγιο μεγάλου σώματος των διασωθέντων ανδρών της ηρωικής Φρουράς, που μετά την Έξοδό τους, ακολουθώντας μια μακρά πορεία και ένα περιπετειώδες ταξίδι σωτηρίας και επιβίωσης από το Μεσολόγγι έως το Ναύπλιο, πέρασαν και από την Περαχώρα. Η Φιλαρμονική συμμετείχε στην Λιτάνευση του Σαββάτου ανάμεσα σε 9.500 ακόμα άτομα που έλαβαν μέρος στην μεγαλειώδη πομπή αποσπώντας εξαιρετικές κριτικές!
 
 
• Πάσχα στο Λουτράκι
Η Φιλαρμονική έχει καθιερώσει τη γενική της δοκιμή για τη λιτανεία της Μεγάλης Παρασκευής, υπό μορφή συναυλίας, τη Μεγάλη Τετάρτη στο Πνευματικό Κέντρο Λουτρακίου με ελεύθερη είσοδο για το κοινό. Σε κλίμα κατάνυξης και στο πνεύμα των ημερών, οι ακροατές είχαν και πέρυσι την ευκαιρία να παρακολουθήσουν από κοντά τις ετοιμασίες του μουσικού σώματος για την περιφορά του Επιταφίου και να ακούσουν τα πένθιμα εμβατήρια της Μεγάλης Παρασκευής. Κατά τη διάρκεια της γενικής δοκιμής ο Αλέξης Κωστάλας απήγγειλε  κείμενα που επιμελήθηκε ο κ. Νικόλαος Γεωργίου σχετικά με τα Θεία Πάθη. 
 
 
• Συναυλία στη Βιέννη με τους Danubia Soloists
Το Μάιο μέλη και καθηγητές της Φιλαρμονικής με τον αρχιμουσικό Πελοπίδα Μαυρόπουλο ταξίδεψαν στην Αυστρία όπoυ πραγματοποίησαν συναυλία σε σύμπραξη με τους Danubia Soloists στη Βιέννη. Η σύμπραξη αυτή πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του Διεθνούς Φεστιβάλ “Opus” που έχει θεσπιστεί από το Σύλλογο Φίλων Μουσικής σε συνεργασία με το Δήμο Λουτρακίου Περαχώρας Αγίων Θεοδώρων και τη Φιλαρμονική Λουτρακίου. 
 
 
• Εγκαίνια Νέου Αμφιθεάτρου “Παντελής Ζερβός”
Ήταν όλοι εκεί. Όλη σχεδόν η Λουτρακιώτικη μουσική σκηνή. 12 Τραγουδιστές, μουσικοί, η Φιλαρμονική Λουτρακίου και η 40μελή Μικτή Χορωδία Λουτρακίου υπό τον αρχιμουσικό και καλλιτεχνικό διευθυντή Πελοπίδα Μαυρόπουλο, ο Αλέξης Κωστάλας, πλήθος επισήμων προσκεκλημένων, συγγενείς του Παντελή Ζερβού αλλά και εκατοντάδες δημότες μας (περισσότεροι από 1.000) που τίμησαν με την παρουσία τους τα εγκαίνια του Νέου Θεάτρου στην πρεμιέρα του Loutraki Festival 2023 κατακλύζοντας πραγματικά το χώρο! Και δεν θα μπορούσε να συμβεί αλλιώς σε μια συγκινησιακά φορτισμένη ατμόσφαιρα, στην παράδοση ενός υπαίθριου θεάτρου στην κοινωνία του Δήμου μας, σε μια εντυπωσιακή σύμπραξη όλων των καλλιτεχνών της πόλης, για ένα όραμα όλων που έγινε πλέον πράξη. Και το αστείρευτο ταλέντο όλων των συντελεστών, η μεθοδική προετοιμασία, η άψογη οργάνωση και η γιορτινή ατμόσφαιρα προσέφεραν σε όλους μια μοναδική βραδιά. Μια μοναδική βραδιά, με ένα υπέροχο φινάλε που έπαιξαν και τραγούδησαν όλοι οι συντελεστές αγκαλιά με τους θεατές κάτω από μία υπέροχη πανσέληνο! 
 
 

 

• Σύμπραξη με τους Danubia Soloists – Διεθνές Φεστιβάλ Κλασικής Μουσικής Opus 2023

Για τη δεύτερη ημέρα των εγκαινίων του Νέου Θεάτρου “Παντελής Ζερβός” η Φιλαρμονική Λουτρακίου συνέπραξε με μια ομάδα εξαιρετικών Αυστριακών Μουσικών, τους Danubia Soloists και τη σπουδαία τσελίστα Cristina Basili. Η Cristina Basili ερμήνευσε με περισσή δεξιοτεχνία αλλά και εκφραστικότητα το ιδιαίτερα απαιτητικό κονσέρτο του Friedrich Gulda, ενώ στο δεύτερο μέρος πλαισιωμένη από τη Φιλαρμονική, το Oblivion του Astor Piazolla. Το πρώτο μέρος της συναυλίας διηύθυνε ο Ιταλό Αυστριακός μαέστρος Luca Pelanda και το δεύτερο μέρος ο αρχιμουσικός Πελοπίδας Μαυρόπουλος. Η σύμπραξη αυτή πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια του Διεθνούς Φεστιβάλ Κλασικής Μουσικής “Opus” 2023 και του Greek Austrian Music Summer. Στην έναρξη τη εκδήλωσης το κοινό είχε την ευκαιρία να ενημερωθεί για το σπουδαίο ηθοποιό Παντελή Ζερβό από το συγγραφέα, ηθοποιό και σκηνοθέτη Μιχάλη Ρέππα. Στην εκδήλωση που παρουσίασε ο Αλέξης Κωστάλας, παρευρέθηκε, μεταξύ άλλων, ο νέος Υφυπουργός Πολιτισμού κ. Χρίστος Δήμας.

 

 

• Συναυλία στο Διεθνές Φεστιβάλ Πάτρας
Μία σπουδαία συναυλία, ένα σημαντικό μουσικό σταθμό για το Διεθνές Φεστιβάλ, είχε την τύχη να απολαύσει το βράδυ της Πέμπτης 6 Ιουνίου το κοινό της Πάτρας. Ο χώρος του Δημοτικού Θερινού Θεάτρου «πλημμύρησε» από μοναδικές συνθέσεις οι οποίες κινήθηκαν σε ιδιαίτερα μουσικά «μονοπάτια». Πρωταγωνιστές της βραδιάς – σε μία εξαιρετική σύμπραξη – οι «Danubia Soloists» από τη Βιέννη, η Φιλαρμονική Ορχήστρα Λουτρακίου και η σπουδαία τσελίστα Cristina Bazili, σε μουσική διεύθυνση Luca Pelanda και Πελοπίδα Μαυρόπουλου. Την συναυλία παρακολούθησε ο Δήμαρχος της Πάτρας Κώστας Πελετίδης ο οποίος απηύθυνε σύντομο χαιρετισμό, ο επιτετραμμένος της Αυστριακής πρεσβείας στην Αθήνα κ. Philipp Wassermann, ο επίτιμος πρόξενος της Αυστρίας στην Πάτρα κ. Ανδρέας Γεωργόπουλος, η αντιδήμαρχος Υγείας – Πρόνοιας Βίβιαν Σαμούρη, ο αντιδήμαρχος Παιδείας – Αθλητισμού Τάκης Πετρόπουλος, ο αντιπεριφερειάρχης Χαρ. Μπονάνος, η πρόεδρος της Κοινωφελούς «Καρναβάλι Πάτρας» Ήρα Κουρή, ο πρόξενος Δανίας – Νορβηγίας στην Πάτρα κ. Κώστας Χριστόπουλος, ο επίτιμος πρόξενος της Γερμανίας κ. Ανδρέας Παπαδόπουλος, η επίτιμη πρόξενος της Γαλλίας κ. Χριστίνα Δευτεραίου ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Πατρών Θανάσης Ζούπας, ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Β/Δ Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδος Γιώργος Παππάς και το μέλος του Δ.Σ. στον Πολιτιστικό Οργανισμό του Δήμου Πατρέων Λαμπρινή Αναγνώστου. 
 

 

• The Legends Concert 

Η επόμενη παράσταση της Φιλαρμονικής για το Loutraki Festival 2023 αποτέλεσε μια εξαιρετική συναυλία που συγκέντρωσε περισσότερα από 1.200 άτομα στο Πάρκο Δεξαμενής. Στις σκάλες, στους διαδρόμους, στον περιβάλλοντα χώρο αλλά και διασκορπισμένοι στην ύπαιθρο οι θεατές είχαν την ευκαιρία να βιώσουν μια ανεπανάληπτη εμπειρία. Ένα υπερθέαμα, μια ακόμα πρωτότυπη παραγωγή του Φεστιβάλ Λουτρακίου, με Λουτρακιώτες συντελεστές, σε πολύ υψηλό καλλιτεχνικό επίπεδο. Ο Δήμος Λουτρακίου Περαχώρας αισθάνεται υπερήφανος για τις εκδηλώσεις της φετινής διοργάνωσης, την ποιότητα των παραστάσεων αλλά και την ανταπόκριση του κοινού που σημειώνει τεράστια προσέλευση στο Νέο Αμφιθέατρο που δημιουργήθηκε προς τιμήν του μεγάλου ηθοποιού και συντοπίτη Παντελή Ζερβού. Ένας χώρος πολιτισμού που είχε ανάγκη η πόλη μας και που ήδη τυγχάνει ευρείας αποδοχής από τους συνδημότες μας. Η εξαιρετική απόδοση της Φιλαρμονικής, οι πρωτότυπες ενορχηστρώσεις, οι 60 και πλέον μουσικοί του μουσικού σώματος, οι προβολές στην πλάτη του θεάτρου, ο εντυπωσιακός φωτισμός, ο μοναδικός Βασίλης Πιερρακέας και ο Αλέξης Κωστάλας αποτέλεσαν τα βασικά συστατικά της επιτυχίας της συναυλίας! Και εκτός αυτών, ο παλμός που έδωσε το πολυάριθμο κοινό, συμμετέχοντας ενεργά, χειροκροτώντας και τραγουδώντας το ρεπερτόριο της βραδιάς.  Μια απολαυστική βραδιά που η απήχηση της ξεπέρασε κάθε προηγούμενο! Τα εύσημα απέδωσε ο Δήμαρχος κ. Γεώργιος Γκιώνης σε όλους τους συντελεστές, δηλώντας στην έναρξη της συναυλία πως το θέατρο των 810 θέσεων αποδεικνύεται μικρό για να χωρέσει τη Φιλαρμονική! Φυσικά για μια ακόμα φορά ευχαρίστησε τον Αλέξη Κωστάλα που αποτελεί πλέον ένας από τους βασικούς συνεργάτες του Δήμου μας.

 

 

• Εκπαιδευτική Μουσικοθεατρική Παράσταση “Ο Κύριος Πνευμόνος” 

Η Φιλαρμονική Ορχήστρα Λουτρακίου παρουσιάζει από τον Οκτώβριο στου 2023 την ολοκαίνουρια μουσικοθεατρική παράσταση «Ο κύριος Πνευμόνος» της Σοφίας Καψούρου και καλεί τους μικρούς μας φίλους στη μαγική χώρα των πνευστών, τη Φυσοπεραχώρα. Εκεί ζει έρημος και μόνος Ο κύριος Πνευμόνος και δεν θέλει να ακούει κανέναν ήχο παρά μόνο την «παφλαμουσική» της θάλασσας και το τραγούδι των πουλιών. Η ζωή του όμως και οι απόψεις του ανατρέπονται, γιατί στη Φυσοπεραχώρα καταφτάνει η παρέα των Πνευστών Παιδιών. Μετά από περιπέτειες και αντικρούσεις γίνονται όλοι μια οικογένεια και Ο κύριος Πνευμόνος κάνει μια μεγάλη πράξη, άκρως συγκινητική και ανθρώπινη. Κι έτσι αγαπάει κι αγαπιέται για πρώτη φορά στη ζωή του. Η μουσική νικάει. Η πνοή ενώνει. Ο κύριος Πνευμόνος είναι μια ιστορία για το βασικό κύτταρο της κοινωνίας μας, τη δημιουργία σχέσεων ανάμεσα στους ανθρώπους. Πώς αρχίζει μια φιλία, πώς θεμελιώνεται, πώς χτίζεται και πώς φτάνει να πετάει ψηλά, ελεύθερη και ανέφελη. Τα παιδιά θα δουν ότι όλα είναι δυνατά, αν υπάρχει έμπνευση και εμπιστοσύνη. Ζούμε σε έναν κόσμο που νομίζουμε ότι είμαστε το κέντρο του. Η μουσική έρχεται να μας κάνει να ξανασκεφτούμε και να μετατοπιστούμε. Το κέντρο του κόσμου δεν είναι ο ένας, αλλά ο ένας ακόμα. Η Φιλαρμονική Ορχήστρα Λουτρακίου με αρχιμουσικό τον Πελοπίδα Μαυρόπουλο προσφέρει άλλη μία υψηλών προδιαγραφών μουσική εμπειρία στα παιδιά και τους νέους επιβεβαιώνοντας για μία ακόμα φορά ότι είναι πνεύμονας πολιτισμού και παιδείας για όλους. Αν θέλουμε μέλλον για τα παιδιά μας, δημιουργούμε παρόν. Η μουσική, το θέατρο, η ποίηση θα είναι πάντα τα κλειδιά για την κλίμακα των αξιών. 

 

• Η Μάχη της Περαχώρας

Συγκίνηση και περηφάνεια ένιωσαν όσοι παρευρέθηκαν στη συναυλία με το συμφωνικό έργο «Η Μάχη της Περαχώρας» την Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου 2023 στην Πλατεία Ταξιαρχών. Η Φιλαρμονική Ορχήστρα Λουτρακίου πλαισιωμένη από τη Χορωδία Choremus, τους σολίστες της Εθνικής Λυρικής Σκηνής Μαίρη Έλεν Νέζη και Διονύση Σούρμπη και τον Αλέξη Κωστάλα, παρουσίασαν ξανά το έργο του Σπύρου Προσωπάρη (μουσική σύνθεση) και του Νικόλαου Γεωργίου (στίχοι, κείμενα) με αφορμή τη φετινή επέτειο.  Στην εκδήλωση συμμετείχε και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Περαχώρας με τα χορευτικά του τμήματα. Το έργο αποτελεί μία σημαντική παρακαταθήκη για τον τόπο μας και είναι άξιος συγχαρητηρίων τόσο ο συντοπίτης μας κ. Νικόλαος Γεωργίου για την μεγάλη έρευνα και προσήλωση του στην ανάδειξη της τοπικής μας ιστορίας, όσο και ο αρχιμουσικός της Παλαιάς Φιλαρμονικής Σπύρος Προσωπάρης, για την εξαιρετική μουσική του σύνθεση. Η Φιλαρμονική του Δήμου Λουτρακίου Περαχώρας Αγίων Θεοδώρων υπό τον αρχιμουσικό Πελοπίδα Μαυρόπουλο μετά τις επιτυχημένες καλοκαιρινές της εμφανίσεις, παρουσίασε μια ακόμα εκδήλωση υψηλού επιπέδου, δίνοντας προστιθέμενη αξία στα πολιτιστικά δρώμενα της περιοχής. Το πολυάριθμο κοινό που συνέρρευσε, αυτή τη φορά στην Περαχώρα, καταχειροκρότησε τους νεαρούς μουσικούς αλλά και τους σολίστ για την άψογη εμφάνιση τους.  

 

• Βραβείο Λέκκας – Γεωργακοπούλου

Νέο Βραβείο αθλοθετήθηκε στη Φιλαρμονική χάρη στη σημαντική προσφορά και γενναιοδωρία της Οικογένειας Λέκκα Γεωργακοπούλου.  Η οικογένεια προσέφερε στη μνήμη της μητέρας της, Αγάθης Λέκκα Γεωργακοπούλου, το ποσό των 1.000 ευρώ για μία/ένα μουσικό που θα προκύψει μετά από τις ακροάσεις που θα διεξαχθούν στην αίθουσα της Φιλαρμονικής το Φεβρουάριο του 2024.  Το Βραβείο θα δοθεί για μουσικές σπουδές σε αναγνωρισμένα εκπαιδευτικά ίδρυμα ή αγορά μουσικού οργάνου και εξοπλισμού. 

 

• Open Day 2023

Το καθιερωμένο Open Day της Φιλαρμονικής που πραγματοποιείται την πρώτη Κυριακή του Οκτωβρίου περιελάβανε και φέτος τον Αγιασμό για τη νέα σχολική χρονιά, συναυλία της Φιλαρμονικής Λουτρακίου, τις συναυλίες των μουσικών συνόλων, γνωριμία με τους καθηγητές και δοκιμαστικά Μαθήματα. Υποψήφιοι μαθητές αλλά και γονείς είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν αναλυτικά για τις δράσεις, τους καθηγητές αλλά και το πρόγραμμα σπουδών του μουσικού σώματος.  

 

• Xmas με τη Φιλαρμονική 
Η καθιερωμένη διοργάνωση “Xmas με τη Φιλαρμονική” ξεκίνησε με μία όμορφη τελετή, την Κυριακή 3 Δεκεμβρίου 2023. Ο Δήμαρχος κ. Γεώργιος Γκιώνης έκανε την αντίστροφη μέτρηση αποκαλύπτοντας ένα υπέροχο εορταστικό σκηνικό που επιμελήθηκαν με αγάπη και φροντίδα μέλη της Φιλαρμονικής και ο αρχιμουσικός με τη συνδρομή του Νίκου Γλέζου και του Αντιδημάρχου καθαριότητας κ. Αθανάσιου Μουζάκη.  Στο πνεύμα των ημερών, η χορωδία της Φάλιας Παπαγιαννοπούλου από τη Μαδριγάλειο Μουσική Σχολή, η Μικτή Χορωδία Λουτρακίου με μαέστρο το Γρηγόρη Παντελέων, η μπάντα και το κουιντέτο χάλκινων πνευστών της Φιλαρμονικής, πλημμύρισαν με μελωδίες τους εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους του κτηρίου. Τα κεράσματα και το ζεστό κρασί που προσφέρθηκαν στους καλεσμένους ήταν προσφορά των γονέων των μαθητών του μουσικού σώματος αλλά και του Συλλόγου Φίλων της Φιλαρμονικής. Η διοργάνωση συνεχίστηκε με τη συναυλία των καθηγητών χάλκινων πνευστών “Εν χορδαῖς και Οργάνω”, την εκδήλωση για τη Μαρία Κάλλας και την ετήσια Πρωτοχρονιάτικη Συναυλία. 
 
 
• Xmas με τη Φιλαρμονική – Αφιέρωμα στη Μαρία Κάλλας
Το 2023 συμπληρώθηκαν 100 χρόνια από τη γέννηση της σπουδαιότερης λυρικής τραγουδίστριας όλων των εποχών. Ο Δήμος Λουτρακίου Περαχώρας Αγίων Θεοδώρων και η Φιλαρμονική Λουτρακίου τίμησαν τη μνήμη της Μαρία Κάλλας με ένα αφιέρωμα που επιμελήθηκε και παρουσίασε ο Αλέξης Κωστάλας. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στη Φιλαρμονική Λουτρακίου την Κυριακή 10 Δεκεμβρίου 2023. Κατά τη διάρκεια της προβλήθηκε σπάνιο αρχειακό υλικό που παραχωρήθηκε από το σκηνοθέτη Ηλία Μαλανδρή. Στο φουαγιέ της Φιλαρμονικής υπήρξε έκθεση φωτογραφικού υλικού από τη ζωή και την καριέρα της σπουδαίας σοπράνο.

 

• Συναυλίες στα Τίρανα και την Αυλώνα 

Στην Αλβανία βρέθηκε η Φιλαρμονική Λουτρακίου μαζί με το Δήμαρχο κ. Γεώργιο Γκιώνη για δύο συναυλίες, στα Τίρανα και την Αυλώνα από την Πέμπτη 14 έως και την Κυριακή 17 Δεκεμβρίου 2023. Η Φιλαρμονική ταξίδεψε μετά από πρόσκληση της Ελληνικής Πρεσβείας και του Ελληνικού Πολιτιστικού Ιδρύματος (παράρτημα Αλβανίας) με σκοπό να παρουσιάσει ένα αφιέρωμα στη Μαρία Κάλλας, με αφορμή τα 200 χρόνια από τη γέννηση της. Η πρώτη συναυλία, στην πρωτεύουσα της γείτονας χώρας, δόθηκε στο εξαιρετικής αισθητικής και ακουστικής θέατρο της Αρχιεπισκοπής. Ο Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας, κ.κ. Αναστάσιος τίμησε με την παρουσία του την εκδήλωση και συνεχάρη ενθουσιασμένος το Δήμαρχο, τον αρχιμουσικό και τους μουσικούς μας για την εξαιρετική τους απόδοση. Ο Δήμαρχος είχε την ευκαιρία να παραδώσει ως δώρο στον Αρχιεπίσκοπο μια εικόνα που φιλοτέχνησε πάνω σε κοχύλι η αγιογράφος και μέλος της Φιλαρμονικής Σταματίνα Μαυροπούλου, που απεικονίζει τον Όσιο Πατάπιο αλλά και τοπικά προϊόντα. Στη συναυλία παρευρέθηκαν η Πρέσβης της Ελλάδας κα Κωνσταντίνα Καμίτση, ο πρόεδρος του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού κ. Νικόλαος Κούκης, ο Πρόεδρος του Κόμματος της Ένωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Βουλευτής του Αλβανικού Κοινοβουλίου κ. Ευάγγελος Ντούλες, Βουλευτές του Αλβανικού Κοινοβουλίου, Πρέσβεις άλλων Χωρών, Καθηγητές και Διανοούμενοι, Μέλη της κοινότητας Αλβανίας αλλά και κάτοικοι των Τιράνων που χειροκρότησαν με θέρμη την ορχήστρα μας για την άψογη της εμφάνιση! Με τη Φιλαρμονική συνέπραξε η σοπράνο Κάτια Πάσχου, η τραγουδίστρια Eliona Lici και η παιδική χορωδία του Αρσάκειου Κολλεγίου Τιράνων. Ακολούθως η αποστολή μετέβη στην Αυλώνα όπου παρουσία εκατοντάδων θεατών, τοπικών παραγόντων και επισήμων πραγματοποιήθηκε η δεύτερη συναυλία της Φιλαρμονικής στο κεντρικό θέατρο της πόλης. Ο Δήμος Λουτρακίου Περαχώρας Αγίων Θεοδώρων εφαρμόζει τα τελευταία χρόνια μια στοχευμένη πολιτιστική πολιτική με στόχο την αξιοποίηση του καλλιτεχνικού δυναμικού της περιοχής, την ανάπτυξη, την εξωστρέφεια και τη δημιουργία σημαντικών συνεργειών. Τα ελπιδοφόρα αποτελέσματα και η απήχηση αυτής της προσπάθειας, αποτελούν οδηγό για τη νέα Δημοτική Αρχή που έχει θέσει ακόμα υψηλότερους στόχους. 

 

• A Night At The Opera – Πρωτοχρονιάτικη Συναυλία

Τα εισιτήρια για την Πρωτοχρονιάτικη συναυλία της Φιλαρμονικής Ορχήστρας του Δήμου μας εξαντλήθηκαν, όπως και τις προηγούμενες χρονιές, νωρίτερα και από το αναμενόμενο! Όσοι τα προμηθεύτηκαν είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν ένα μοναδικό gala operas αφιερωμένο στη Μαρία Κάλλας, τη μεγαλύτερη λυρική τραγουδίστρια όλων των εποχών, με αφορμή τα 100 χρόνια από τη γέννηση της!  Το μουσικό σώμα πλαισιώθηκε από δύο σπουδαίες φωνές, τον τενόρο Νίκο Στεφάνου και τη σοπράνο Κάτια Πάσχου που ερμήνευσαν άριες και ντουέτα από διάσημες όπερες που είχε πρωταγωνιστήσει η Κάλλας κατά τη διάρκεια της σπουδαίας καριέρας της. Ο Αλέξης Κωστάλας τίμησε και φέτος τη διοργάνωση προσφέροντας απλόχερα τις γνώσεις και τις εμπειρίες του από τα μεγαλύτερα λυρικά θέατρα διεθνώς. Η Φιλαρμονική, ερμήνευσε διάφορα ορχηστρικά αποσπάσματα και εισαγωγές από όπερες, συνόδευσε τους τραγουδιστές σε σημαντικές άριες των Puccini, Verdi, Donizetti κ.α. και έκλεισε θριαμβευτικά με το εμβατήριο Radetsky! Όπως δήλωσε ο Δήμαρχος κ. Γκιώνης:… “Εμείς ως δημοτική Αρχή συνεχίζουμε να ενδυναμώνουμε αυτή τη σχέση, αξιοποιούμε το καλλιτεχνικό δυναμικό του τόπου μας και θέτουμε ακόμη υψηλότερους στόχους, με στόχο την περαιτέρω ανάπτυξη και εξωστρέφεια. Να συγχαρώ τους εξαίρετους μουσικούς, τα μέλη της Φιλαρμονικής Ορχήστρας, τους καθηγητές μας και τον Αρχιμουσικό κ. Μαυρόπουλο για την υψηλής καλλιτεχνικής αξίας εκδήλωση που μας χάρισαν μοναδικές στιγμές  μουσικής απόλαυσης. Εύχομαι σε όλους, το 2024, να είναι ένας χρόνος  γεμάτος υγεία και αγάπη, αισιοδοξία και ελπίδα,  πρόοδο και ευημερία για τον καθένα ξεχωριστά,  αλλά και για την πορεία του τόπου μας.”

 

Article by Pelopidas